Uniswap, kullanıcıların 25 Mayıs’ta platformunda meme coin Ben (BEN) ticareti yapamadıklarını bildirmeleri nedeniyle eleştirilere maruz kaldı. Ancak Uniswap’te bu coin ile işlem yapılamamasının ardında başka bir detay vardı…
Uniswap, bu altcoinlere karşı önlem alıyor
Uniswap kullanıcıları, bugün, son zamanlarda ortaya çıkan meme coin Ben ile işlem yapamadıklarını aktardı. Bununla birlikte, bu sorunun ardındaki gerçek, daha basit. Araştırmacılar, kullanıcıların işlem yapmasını engelleyen şeyin yalnızca Uniswap web sitesinin front-end’i olduğunu gösteriyor. Yani token’ın akıllı sözleşmesine bağlanma konusu temel işlevselliğini bozmamış. Uniswap’in incelemesine tabi olan tokenlerin listesi ise oldukça uzun. Ben (BEN), Grump Cat (GRUMP), Gucci (GUCCI) gibi meme coinlerin yanı sıra DYDX ve ENS DAO gibi projeler de bu listede yer alıyor. Özellikle, BTC ve ETH gibi büyük coinlerin yanı sıra gerçek dünya menkul kıymetleri ve varlıklarına dayanan bir dizi türev token da işlem yapılamayan coinler arasında yer alıyor.
https://twitter.com/Dogetoshi/status/1661431849921511435
Birçok kişi, Uniswap’in DEX’in bir şirket olarak kayıtlı olduğu Amerika Birleşik Devletleri’ndeki potansiyel yasal risklerden kaçınmak için bu listeyi koruduğunu düşünmekte. Başta ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) olmak üzere ABD finans otoriteleri, genellikle menkul kıymet niteliği taşıdığı gerekçesiyle çok sayıda kripto para projesine karşı yasal işlem başlattı. Sonuç olarak, Uniswap’in ABD menkul kıymetler piyasasıyla bağlantılı türev tokenleri proaktif bir şekilde engellemesi ihtiyati bir önlem olarak görülmekte.
Meme coinler neden engelleniyor?
Ancak, bu hususlara rağmen, birçok yatırımcı Uniswap’i eleştirdi. Zira borsa, BEN gibi görünürde hiçbir yasal risk teşkil etmeyen meme coinleri bile engelliyordu. Bazıları Uniswap’in eylemlerinin platformun temsil etmeyi amaçladığı “merkeziyetsizlik ruhuyla” çeliştiğini savunmakta. Geçmişte Uniswap, Balancer ve Aave gibi diğer DeFi uygulamalarıyla birlikte harekete geçmişti. ABD Adalet Bakanlığı tarafından kara listeye alınan “mikser” platformu olan Tornado Cash’le ilişkili adresleri engellemişti. Benzer şekilde OpenSea ve Infura da böyle bir hamle yaptı. Bu iki platform, ABD yaptırımlarıyla karşı karşıya olan belirli ülkelerden gelen kullanıcıları kısıtladı.

Bu olay, önemli bir dengenin korunması gerekliliğine işaret etti. Zira yasal gerekliliklere uyum ile DEX’lerin merkeziyetsiz yapısının korunması arasındaki hassasiyete ilişkin soruları gündeme getirdi. Uniswap gibi platformlar için yasal çerçevelere uymak çok önemli. Ancak kripto endüstrisinin temelini oluşturan merkeziyetsizlik ve açık erişim ilkelerini korumak da aynı derecede önemli. Hem düzenleyici kaygıları hem de kullanıcı beklentilerini karşılayan bir orta yol bulmak oldukça zor. Bu, Kriptokoin.com olarak bildirdiğimiz üzere, geçmişte de borsalar için bir sorun oldu. İleride de merkezi olmayan borsalar için devam eden bir zorluk olma ihtimali sürüyor.