Welcome to Our Website

Sabancı Üniversitesi “Afet Farkındalığı” dersini hayata geçirdi

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Sabancı Üniversitesi, 12 Kasım 1999’da gerçekleşen Düzce depreminin yıldönümünde, depremlere hazırlıklı olma ve afet yönetimi ile ilgili gerçekleştirdiği farkındalık çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından afet risk yönetimi ve müdahale yöntemleri konusunda çok sayıda seminer ve bilinçlendirme çalışması gerçekleştiren Sabancı Üniversitesi, bu alandaki farkındalık çalışmalarını, 2023-24 Akademik Yılı itibarıyla Yönetim Bilimleri Fakültesi’nde başlattığı “Afet Farkındalığı ve Yardım Yönetimi” dersi ile sürdürüyor.

“Afet Farkındalığı ve Yardım Yönetimi” dersinde, afet yönetimi, tüm aşamalarıyla öğrencilere aktarılırken, risk değerlendirmesi ve kırılganlık analizi, lojistik ve kaynak yönetimi, kişisel ekipman hazırlığı, afet yardımında iletişim ve koordinasyon, yönetimde teknolojinin rolünü, etik ve kültürel hususlar, toplum üzerindeki psikolojik etki ve afetin yarattığı ekonomik yük gibi başlıklar farklı yönleriyle ele alınıyor.

Ders kapsamında öğrenciler, saha ziyaretleri gerçekleştirirken aynı zamanda proje hazırlayarak teori ile pratiği bir arada eşzamanlı olarak öğrenmiş olacak.

“BU DERS İLE ÖĞRENCİLERDE HEM PROFESYONEL HEM DE KİŞİSEL SEVİYEDE FARKINDALIK OLUŞTURMAYI AMAÇLIYORUZ”

Açıklamada görüşlerine yer verilen Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raha Akhavan, derste, afet yönetimiyle ilgili temel terimler ve kavramlar sunulurken, farklı afet türlerinin ve etkilerinin incelendiğini belirterek, “Hazır müdahale, iyileştirme ve afet etkilerini azaltma stratejileri analiz edilerek afet yönetimi aşamaları ele alınıyor. Devlet kurumları, sivil toplum kuruluşları, uluslararası yardım örgütleri, topluluklar/gönüllüler gibi paydaşların rolleri inceleniyor ve aralarındaki işbirliği ve koordinasyonun önemi vurgulanıyor.” ifadelerini kulandı.

Akhavan, bu ders ile öğrencilerde hem profesyonel hem de kişisel seviyede farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını kaydetti.

Kursun önemli aktivitelerinden birinin öğrencilere ödev olarak verilen, afet durumunda korunma, kurtarma ve aile üyeleriyle buluşmayı içeren bir plan hazırlamak olduğunu aktaran Akhavan, “AKUT Vakfı’ndan Arama Kurtarma uzmanlarını ve kendi Kampüs Güvenlik ekibinden kişileri, kişisel hazırlık, koruma ve tahliye konularında bir atölye düzenlemeye davet ettik. Ardından öğrencilerden, kit hazırlama, kampüs tahliye rotaları ve protokollerini inceleme ve aileleriyle yeniden bir araya gelme aşamalarını da içeren planlarını geliştirmelerini istedik. Böylece dönem sonunda, her öğrenci, kişisel bir hazırlık planına ve periyodik bir inceleme rutinine sahip olacak. Buna ek olarak, öğrencilerimizi, arkadaşları ve aileleriyle birlikte çalışarak onların planlarını geliştirmelerine yardımcı olmalarını teşvik ediyoruz.” açıklamasında bulundu.

Sabancı Üniversitesi’nde lisans seviyesinde tüm sınıflara sunulan “Afet Farkındalığı ve Yardım Yönetimi” dersini, dileyen tüm öğrenciler alabiliyor.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir