İşte Türkiye’nin aksine Almanya’da kolon kanserinden ölen insan sayısının giderek azalmasının nedeni

Almanya’da kolon kanserine bağlı ölüm oranlarında son 20 yılda dikkate değer bir düşüş gözlemlendi.

Federal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, 2003 yılında bu hastalıktan hayatını kaybedenlerin sayısı Almanya’da 28 bin 900 iken, 2023 yılında bu sayı yüzde 17’lik bir azalmayla yaklaşık 24 bin 100’e geriledi.

Bu olumlu gelişme, kanserden ölenlerin toplam sayısının aynı dönemde yüzde 10 artarak 209 bin 300’den 230 bin 300’e çıkmasıyla daha da dikkat çekici hale geliyor. Ancak kolorektal kanser, akciğer ve bronş kanserlerinden sonra kanser kaynaklı ölümlerde en sık görülen ikinci neden olmayı sürdürüyor.

Almanya’da kolon kanseri vakaları neden azalıyor?

Kanser Kayıt Veri Merkezi Başkanı Klaus Kraywinkel, SPIEGEL’e verdiği röportajda, kolorektal kanserden kaynaklanan ölüm oranlarındaki düşüşte erken teşhisin geniş çapta uygulanmasının kritik rol oynadığını belirtti. Kraywinkel, ‘Yıllardır sadece ölüm oranları değil, yeni vaka sayıları da benzer şekilde azalıyor,’ diyerek bu eğilimin, daha etkili önleme stratejilerinin bir sonucu olduğunu vurguladı.

2003 yılından itibaren sağlık sigorta şirketleri tarafından koruyucu bir hizmet olarak finanse edilen kolonoskopiler, sadece daha sık yapılmakla kalmıyor, aynı zamanda semptomların netleştirilmesi amacıyla daha yaygın bir şekilde kullanılıyor. Bu yöntemle, kolon polipleri gibi kanserin erken habercisi olan unsurlar tespit edilip çıkarılabiliyor ve hastalığın oluşması önlenebiliyor.”

Yaklaşık yirmi yıl önce, emeklilik düzenlemelerinin genişletilmesinden önce Almanya, kolon kanseri ölümleri açısından diğer Avrupa ülkelerine kıyasla oldukça dezavantajlı bir konumdaydı. Ancak Kanser Kayıt Veri Merkezi Başkanı Klaus Kraywinkel’e göre, o tarihten bu yana Almanya’da kolon kanserinden kaynaklanan ölüm oranları Avrupa Birliği ortalamasına kıyasla çok daha keskin bir düşüş gösterdi. Avrupa’nın genelinde kolonoskopi, Almanya’daki gibi erken teşhis amacıyla yaygın bir şekilde uygulanmıyor.

Kolonoskopi yaş sınırı düşüyor

Öte yandan, nisan ayından itibaren kadınlar için koruyucu kolonoskopi yaş sınırı 55’ten 50’ye düşürülecek. Bu değişiklik, erkekler için de aynı yaş sınırının geçerli olmasıyla eşitlik sağlayacak.

Hermann Brenner, kolorektal kanserden kaynaklanan ölümlerin azaltılmasında, özellikle genç hastalarda elde edilecek ilerlemenin önemine dikkat çekiyor.
Alman Kanser Araştırma Merkezi’nden bir epidemiyolog ise yaşlı nüfusun artışının daha büyük bir sorun teşkil ettiğini vurguluyor. Yaşlanan toplum nedeniyle ölüm oranlarının önümüzdeki yıllarda tekrar yükselme ihtimali bulunuyor. Bu durum, aslında 2000’li yıllardan beri öngörülen bir gelişmeydi ve 2003’ten itibaren gözlemlenen düşüşü daha çarpıcı bir hale getiriyor. Uzmanlar, bu olası artışı önlemek için kolorektal kanser taramalarının gelecekte çok daha yaygın bir şekilde uygulanması gerektiğine dikkat çekiyor.”

Related Posts

Erken tanı skolyozun tedavi sürecini kolaylaştırıyor

Medicana International İstanbul Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Ergün, erken tanı konulan skolyoz vakalarının yüzde 90’ının cerrahi müdahaleye gerek kalmadan kontrol altına alınabildiğini belirtti.

KKKA vakaları aşı konusunu yeniden gündeme getirdi

Yurt genelinde havaların ısınmasıyla birlikte kene ısırmasına bağlı Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) vakaları görülmeye başlandı.

Çilek, vişne ve kiraz… Bakın neye iyi geliyor!

Diyetisyen Fatma Gizem Bahadır, yaz mevsiminin gözde meyveleri çilek, vişne ve kirazın kalp sağlığına etkilerini anlattı. Bu kırmızı meyvelerin antioksidan içeriği sayesinde bağışıklığı güçlendirdiğini ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğunu vurguladı.

Uzmanlar uyarıyor: İyot fazlalığı da tiroit hastalıklarını tetikleyebilir

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Kılıçlı, iyotun, tiroit hormonlarının üretimi için hayati önem taşıdığına işaret ederek, iyot eksikliğinin sadece guatr gibi bez büyümelerine yol açmakla kalmayıp, hormon yetersizliklerine de neden olabileceğini belirtti.

Egzersiz, kanserin tekrarlamasını önlemede ‘ilaçlardan daha etkili’ olabilir

Yeni bir araştırma, egzersizin kanserin tekrarlamasını önlemede ‘ilaçlardan daha etkili’ olabileceğini gösterdi.

Geceleri aç uyanıyorsanız dikkat: Bu durum bir hastalık habercisi olabilir

Gece uykusundan açlık hissiyle uyanmak sadece psikolojik değil, gizli bir metabolik hastalığın habercisi olabilir. Uzmanlar, bu durumun gizli hipoglisemi ve insülin direnci gibi ciddi sağlık sorunlarına işaret edebileceğini dile getirdi.