Çilek, vişne ve kiraz… Bakın neye iyi geliyor!

Yaz aylarında tüketilen meyvelerin sağlık açısından son derece faydalı olduğunu vurgulayan Diyetisyen Fatma Gizem Bahadır, bu meyvelerin vitamin ve antioksidan bakımından zengin olduğunu belirtti. Bu özellikleri sayesinde bağışıklığı güçlendirip yaşlanmayı geciktirdiğini, yazın terle kaybedilen sıvının yerine konulmasına yardımcı olduğunu, lif kaynağı olup bağırsak sistemini desteklediğini ve doğal enerji kaynakları olduğunu söyledi. Ayrıca, kan şekerini dengeler, vücuttaki toksinlerin atılmasına katkı sağlar.

‘KARPUZ LİF İÇERİĞİYLE KABIZLIĞI ÖNLER’

Karpuz ve kavunun faydalarını anlatan Dyt. Bahadır, karpuzun yüksek su içeriğiyle sıvı kaybını yerine koymaya yardımcı olduğunu, C vitamini içeriğiyle bağışıklığı desteklediğini belirtti. Ayrıca düşük kalorili olduğunu, enerji aldığımızı ve lif içeriğiyle kabızlığı önlediğini dile getirdi. Porsiyon kontrolüne dikkat edildiğinde kan şekerini olumsuz etkilemeyeceğini de ekledi.

Diyabet hastalarının küçük porsiyonlarla protein kaynağıyla karpuz tüketebileceğini belirten Bahadır, kavunun sindirimi kolaylaştırdığını ve birçok faydalı vitamin içerdiğini vurguladı

‘KIRMIZI MEYVELER KALP HASTALIKLARINA KARŞI KORUYUCU’

Kırmızı ve orman meyvelerinin sağlık açısından önemine değinen Dyt. Bahadır, bu meyvelerin antioksidan açısından zengin olduğunu, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğunu belirtti. Ayrıca antikanserojen etkiye sahip olduklarını, karaciğer detoks sürecini desteklediklerini söyledi. Düşük glisemik indeksleri nedeniyle kan şekeri seviyesini hızlı yükseltmediklerini de ekledi.

Orman meyvelerinin kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu olduğunu belirten Bahadır, polifenoller içerdiğini ve bağışıklık sistemini desteklediğini belirtti. Ayrıca hafızayı destekleyici etkileri olduğunu da sözlerine ekledi.

‘ŞEKER HASTALARINA PORSİYON KONTROLÜ ÖNERİSİ’

Şeker hastalarının meyve tüketiminde dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Dyt. Bahadır, porsiyon kontrolüne önem vermeleri gerektiğini ifade etti. Şeker hastalarının meyveleri meyve suyu yerine taze olarak tüketmeleri gerektiğini söyledi. Aşırı meyve tüketiminin kan şekeri düzensizliği, sindirim sorunları, gaz ve şişkinlik gibi problemlere yol açabileceğini belirtti.

‘HAMİLELER İÇİN FAYDALI MEYVELER’

Hamileler için önerilen yaz meyvelerinden bahseden Bahadır, çileğin C vitamini ve folik asit açısından faydalı olduğunu, şeftalinin potasyum ve su içeriğiyle kas kramplarını önlediğini, kiraz ve yaban mersininin antioksidan olduğunu, karpuzun lif ve magnezyum içeriğiyle faydalı olduğunu, karadutun ise demir ve C vitamini içeriğiyle önemli bir meyve olduğunu söyledi. Ancak porsiyon kontrolüne dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

‘AŞIRI MEYVE TÜKETİMİ SORUNLARA YOL AÇABİLİR’

Doğru zamanda ve porsiyonlarda meyve tüketiminin önemli olduğunu belirten Dyt. Bahadır, meyvelerin özellikle sabah ile öğle arası veya öğle ile akşam arası tüketilmesini önerdi. Aşırı meyve tüketiminin kan şekeri düzensizliği, gaz, şişkinlik gibi problemlere yol açabileceğini belirtti.

‘MEYVELERİ YIKAMADAN SAKLAYIN’

Meyvelerin tazeliğini ve vitamin kaybını önlemek için nasıl saklanması gerektiğine değinen Dyt. Bahadır, meyvelerin yıkanmadan saklanması gerektiğini ve çilek, vişne, kiraz gibi meyvelerin buzdolabında saklanması gerektiğini belirtti. Kesilmiş meyvelerin açıkta bırakılmaması gerektiğini, çürümüş meyvelerin diğer meyvelerden ayrı tutulması gerektiğini ifade etti.

‘LEKELİ MEYVELERDEN UZAK DURUN’

Meyve alırken dikkat edilmesi gereken noktalara değinen Bahadır, mevsiminde olan meyvelerin tercih edilmesi gerektiğini, lekeli meyvelerden kaçınılması gerektiğini ve aşırı sert veya yumuşak meyvelerden uzak durulması gerektiğini belirtti.

Related Posts

Uzmanlar uyarıyor: İyot fazlalığı da tiroit hastalıklarını tetikleyebilir

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Kılıçlı, iyotun, tiroit hormonlarının üretimi için hayati önem taşıdığına işaret ederek, iyot eksikliğinin sadece guatr gibi bez büyümelerine yol açmakla kalmayıp, hormon yetersizliklerine de neden olabileceğini belirtti.

Egzersiz, kanserin tekrarlamasını önlemede ‘ilaçlardan daha etkili’ olabilir

Yeni bir araştırma, egzersizin kanserin tekrarlamasını önlemede ‘ilaçlardan daha etkili’ olabileceğini gösterdi.

Geceleri aç uyanıyorsanız dikkat: Bu durum bir hastalık habercisi olabilir

Gece uykusundan açlık hissiyle uyanmak sadece psikolojik değil, gizli bir metabolik hastalığın habercisi olabilir. Uzmanlar, bu durumun gizli hipoglisemi ve insülin direnci gibi ciddi sağlık sorunlarına işaret edebileceğini dile getirdi.

Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Skolyoz Tedavisi Nasıl Olmalı?

Skolyoz tedavisi nasıl olmalı? Skolyoz, omurgaya önden ya da arkadan bakıldığında sağa veya sola doğru eğrilik görülmesi ile anlaşılıyor. 

Sağlıklı sinir sistemi için 3 altın kural

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Zorlutuna, özellikle baş ağrısı, boyun ve bel ağrısı, elde ya da ayakta uyuşma, karıncalanma gibi durumların önemsenmesi gerektiğini belirterek, bu tür belirtilerin ciddi rahatsızlıkların habercisi olabileceğini söyledi.