Ölen bakteriler, hayatta kalan akrabalarına besin bırakıyor!

Ölü Bakterilerden Gelen Besinler, Diğer Bakterilere Yarar Sağlıyor

Bir araştırmaya göre, Lon proteaz adı verilen bir enzim sayesinde bakteriler öldükten sonra bile proteinleri parçalayarak çevredeki bakteriler için besin kaynağı haline geliyor. Lon proteazın ölüm sonrası da aktif kaldığı keşfedildi.

Yapılan çalışmada, Lon proteaz geni çıkarılmış bakteriler üzerinde yapılan deneyler, bu enzimin ölüm sonrası besin üretiminde önemli bir rol oynadığını ortaya koydu. Ancak, Lon proteaz üretmeyen bakteriler dahi ölen bakterilerden gelen besinleri kullanabiliyor.

Durham Üniversitesi’nden biyokimyacı Martin Cann, yaptığı açıklamada, “Bu keşif, ölüm sonrası biyokimyayı anlamamızı derinleştiriyor ve besin geri dönüşümü konusundaki görüşlerimizi yeniden şekillendiriyor,” dedi.

Araştırmacılar, benzer ölüm sonrası biyolojik süreçlerin bakterilerle sınırlı olmayabileceğini öne sürüyor. Daha önce yapılan çalışmalar, yeşil alglerin ve yaprak döküntülerinin çevredeki organizmalara fayda sağlayacak şekilde işlediğini göstermişti.

Ölen bakterilerin bıraktığı besinler, bakteriyel topluluklar için hayati bir rol oynuyor ve organik madde döngüsü gibi işliyor. Bu durum, bakterilerin kolektif bir hayatta kalma stratejisi benimsediğini gösteriyor.

Gelecekte, bu ölüm sonrası süreçlerin yönetilebileceği düşünülüyor. Özellikle, bakteriyel hastalıkların yayılmasının engellenmesi veya yararlı bakterilerin geliştirilmesi için bu mekanizmalar üzerinde çalışmalar yapılabilir.

Biyokimyacı Cann, “Ölüm genellikle bir son olarak kabul edilir; bir organizma öldüğünde sadece çürür ve diğer organizmalar tarafından tüketilir. Ancak, bu araştırma ölümün organizmadaki biyolojik süreçlerin sonu olmadığını gösteriyor,” şeklinde konuşarak keşfin önemine vurgu yaptı.

Related Posts

Efsane sosyal medya uygulaması tarih oldu

Amerikan teknoloji devlerinden Microsoft’a ait görüntülü ve sesli iletişim uygulaması Skype, bugün itibarıyla hizmetlerine son verdi.

Araştırma kanıtladı: İnsanlar gözleriyle gerçekten iletişim kurabiliyor

Yeni bir araştırma, insanların yalnızca göz hareketleriyle bile anlamlı bir iletişim kurabildiğini ortaya koydu. Kanada’daki McGill Üniversitesi’nden psikoloji profesörü Jelena Ristic ve ekibi tarafından yürütülen çalışmaya göre, gözlerin niyet taşıyıp taşımadığı, izleyen kişiler tarafından bilinçsizce algılanabiliyor.

Fatih’in okçuları kıyasıya mücadele etti

Fatih Belediyesi, ata sporlarından okçuluğu yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla okçuluk yarışması düzenledi. Fatih Belediyesi Spor Tesisleri’nde gerçekleşen Okçuluk Yarışması, genç sporcuların heyecan dolu mücadelesine sahne oldu.

AOC, yeni nesil oyuncu monitörünü duyurdu!

AOC, oyun odaklı yeni monitörü Q27G4Z modelini Çin pazarında satışa sundu. 27 inç boyutunda bir IPS ekranla gelen model, sunduğu yüksek yenileme hızı ve gelişmiş görüntü teknolojileriyle dikkat çekiyor. Yeni sürüm, geçen yıl tanıtılan versiyona …

Bilim insanları ”karadelik bombası” yaptılar

Fizikçiler, enerjinin bir karadelik tarafından yükseltildiği ve hapsedildiği bir teoriyi gerçeğe dönüştürdü.

iPhone 17 Air tasarımıyla öne çıkarken pil konusunda sınıfta kalabilir

Apple’ın önümüzdeki Eylül ayında tanıtması beklenen iPhone 17 serisine dair yeni detaylar ortaya çıktı. Serinin en dikkat çeken modeli olması beklenen “iPhone 17 Air”, ince tasarımıyla öne çıkarken batarya ömrü konusunda ise bazı soru …