Ölen bakteriler, hayatta kalan akrabalarına besin bırakıyor!

Ölü Bakterilerden Gelen Besinler, Diğer Bakterilere Yarar Sağlıyor

Bir araştırmaya göre, Lon proteaz adı verilen bir enzim sayesinde bakteriler öldükten sonra bile proteinleri parçalayarak çevredeki bakteriler için besin kaynağı haline geliyor. Lon proteazın ölüm sonrası da aktif kaldığı keşfedildi.

Yapılan çalışmada, Lon proteaz geni çıkarılmış bakteriler üzerinde yapılan deneyler, bu enzimin ölüm sonrası besin üretiminde önemli bir rol oynadığını ortaya koydu. Ancak, Lon proteaz üretmeyen bakteriler dahi ölen bakterilerden gelen besinleri kullanabiliyor.

Durham Üniversitesi’nden biyokimyacı Martin Cann, yaptığı açıklamada, “Bu keşif, ölüm sonrası biyokimyayı anlamamızı derinleştiriyor ve besin geri dönüşümü konusundaki görüşlerimizi yeniden şekillendiriyor,” dedi.

Araştırmacılar, benzer ölüm sonrası biyolojik süreçlerin bakterilerle sınırlı olmayabileceğini öne sürüyor. Daha önce yapılan çalışmalar, yeşil alglerin ve yaprak döküntülerinin çevredeki organizmalara fayda sağlayacak şekilde işlediğini göstermişti.

Ölen bakterilerin bıraktığı besinler, bakteriyel topluluklar için hayati bir rol oynuyor ve organik madde döngüsü gibi işliyor. Bu durum, bakterilerin kolektif bir hayatta kalma stratejisi benimsediğini gösteriyor.

Gelecekte, bu ölüm sonrası süreçlerin yönetilebileceği düşünülüyor. Özellikle, bakteriyel hastalıkların yayılmasının engellenmesi veya yararlı bakterilerin geliştirilmesi için bu mekanizmalar üzerinde çalışmalar yapılabilir.

Biyokimyacı Cann, “Ölüm genellikle bir son olarak kabul edilir; bir organizma öldüğünde sadece çürür ve diğer organizmalar tarafından tüketilir. Ancak, bu araştırma ölümün organizmadaki biyolojik süreçlerin sonu olmadığını gösteriyor,” şeklinde konuşarak keşfin önemine vurgu yaptı.

Related Posts

Samanyolu’nun mükemmel sır küresi! Uzayın mükemmel küresi bilim insanlarını şaşırttı

Avustralyalı bilim insanlarının Samanyolu Galaksisi’nde keşfettiği, neredeyse kusursuz bir küre şeklindeki süpernova kalıntısı, gökbilim dünyasında heyecan ve şaşkınlık oluşturdu. Antik Yunanca’da “mükemmel” anlamına gelen “Teleios” adıyla anılan bu …

D Tech Cloud, perakende sektöründe dijital dönüşümün nabzını tuttu

Yerli bulut teknolojisi şirketi D Tech Cloud, perakende sektörüne özel dijital dönüşüm çözümlerini, sektörün öncü markalarıyla buluşturduğu ‘Cloud Retail Summit’ etkinliğinde tanıttı. İstanbul Kemer Country Hotel Club’da düzenlenen buluşmaya; Getir, FLO Grup, Arzum, Koton, A101, Carrefour, Colins, Gloria Jeans, İpekyol, Madame Coco, Naf Naf ,Saruhan (Fakir) ve sektörün lider birçok markasının üst düzey yöneticileri ile strateji ve dijital dönüşüm ekipleri katıldı.

Mavi ekran hatası tarih oluyor! Yeni arka plan artık böyle gözükecek!

Windows’un ikonik mavi ekran hatası değişiyor. Yıllardır kullanılan arka plan yerini siyah ekrana bırakacak.

Windows’un 40 yıllık mavisi artık kapkara olacak

Microsoft, Windows işletim sisteminin neredeyse 40 yıldır simgesi hâline gelen “Mavi Ölüm Ekranı”nı (BSOD) siyah renkle değiştiriyor. Bu ekran, Windows’un bir nedenden dolayı çökmesinin ardından kullanıcıların karşısında çıkıyordu. Microsoft, bu yeni …

SpaceX’in Starship roketi deneme uçuşu öncesinde patladı

SpaceX şirketine ait Starship roketi, ABD’nin Texas eyaletindeki deneme uçuşu öncesinde arızalanarak patladı.

Spotify kurucusundan savunma teknolojilerine dev yatırım

Avrupa’nın askeri bağımsızlık hedefi, teknoloji devlerinin de ilgisini çekiyor. Spotify’ın kurucusu ve Prima Materia yatırım şirketinin başındaki Daniel Ek, Almanya merkezli savunma teknolojileri girişimi Helsing’e liderlik ettiği 645 milyon dolarlık …