Uzmanlar uyarıyor: İyot fazlalığı da tiroit hastalıklarını tetikleyebilir

Iyotun Önemi ve Sağlık Üzerindeki Etkileri

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, Prof. Dr. Kılıçlı iyotun, tiroit hormonlarının üretimi için hayati önem taşıdığını vurguladı.

İyotun vücuttaki birçok temel işlevi düzenlediğini belirten Kılıçlı, hormonlardan kalp atışına, bağırsak hareketlerinden saç büyümesine kadar birçok süreci kontrol ettiğini söyledi.

“İyot eksikliği sadece guatr gibi bez büyümelerine yol açmakla kalmaz, aynı zamanda hormon eksikliklerine de neden olabilir. Özellikle gebelik döneminde annenin yeterli iyot alamaması, çocukta kalıcı zeka geriliğine ve zihinsel gelişimde olumsuz etkilere neden olabilir,” dedi Kılıçlı.

Kılıçlı, fazla iyot alımının da zararlı olabileceğini vurgulayarak, özellikle bazı tiroit hastalıklarını tetikleyebileceğini belirtti.

İyotun eksikliği kadar fazlasının da tehlikeli olduğunu belirten Kılıçlı, fazla iyot alımının bazı hastalıklarda olumsuz etkilere yol açabileceğini ifade etti.

Deniz ürünlerinin iyot açısından zengin kaynaklar olduğunu belirten Kılıçlı, ayrıca iyotlu tuzların da önemli bir kaynak olduğunu söyledi.

“Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından iyotlu tuzlara belli oranlarda iyot eklenmektedir. Ancak bazı hastalıklar nedeniyle iyotsuz tuz kullanılması gereken bireyler de olabilir. Bu nedenle bireylerin mutlaka hekim önerisine uyması gerekmektedir,” uyarısında bulundu Kılıçlı.

Gebelik döneminde iyot ihtiyacının arttığını vurgulayan Kılıçlı, hamile bireylerin yeterli iyot alımının önemli olduğunu belirtti.

Related Posts

Kırmızı yeşil ve sarı dolmalık biberlerden hangisi daha sağlıklı?

Renkleriyle sofraları süsleyen dolmalık biberler, sadece görsel değil, besinsel açıdan da dikkat çekici faydalar sunuyor. Peki Kırmızı yeşil ve sarı dolmalık biberlerden hangisi daha sağlıklı? İşte ayrıntılar…

Erken tanı skolyozun tedavi sürecini kolaylaştırıyor

Medicana International İstanbul Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Ergün, erken tanı konulan skolyoz vakalarının yüzde 90’ının cerrahi müdahaleye gerek kalmadan kontrol altına alınabildiğini belirtti.

KKKA vakaları aşı konusunu yeniden gündeme getirdi

Yurt genelinde havaların ısınmasıyla birlikte kene ısırmasına bağlı Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) vakaları görülmeye başlandı.

Çilek, vişne ve kiraz… Bakın neye iyi geliyor!

Diyetisyen Fatma Gizem Bahadır, yaz mevsiminin gözde meyveleri çilek, vişne ve kirazın kalp sağlığına etkilerini anlattı. Bu kırmızı meyvelerin antioksidan içeriği sayesinde bağışıklığı güçlendirdiğini ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğunu vurguladı.

Egzersiz, kanserin tekrarlamasını önlemede ‘ilaçlardan daha etkili’ olabilir

Yeni bir araştırma, egzersizin kanserin tekrarlamasını önlemede ‘ilaçlardan daha etkili’ olabileceğini gösterdi.

Geceleri aç uyanıyorsanız dikkat: Bu durum bir hastalık habercisi olabilir

Gece uykusundan açlık hissiyle uyanmak sadece psikolojik değil, gizli bir metabolik hastalığın habercisi olabilir. Uzmanlar, bu durumun gizli hipoglisemi ve insülin direnci gibi ciddi sağlık sorunlarına işaret edebileceğini dile getirdi.