Tahran’da Nasreddin Hoca Anıldı

Tahran’da Nasreddin Hoca’nın İslam Coğrafyasındaki Etkisi Anıldı

Tahran’da düzenlenen “Kültürümüzün Ortak Sesi Nasreddin Hoca” etkinliğinde, Anadolu’nun meşhur fıkra ve hikayeleriyle İslam dünyasında tanınan Nasreddin Hoca’nın anısına bir araya gelindi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İran ve Türkiye’den gelen akademisyenler, öğrenciler ve birçok davetli katıldı.

Programın açılış konuşmasında Büyükelçi Kırlangıç, Nasreddin Hoca’nın Türk ve İslam dünyalarında ortak bir tarihi figür olduğunu vurgulayarak, onun anısını yaşatmak amacıyla Tahran’da bir araya geldiklerini belirtti.

Nasreddin Hoca’nın Balkanlar’dan Türkistan’a kadar geniş bir coğrafyada tanındığını dile getiren Kırlangıç, hikayelerinin yıllardır insanlar arasında dilden dile dolaştığını ifade etti.

Büyükelçi, “Nasreddin Hoca, Anadolu’da din ve devlet adamı olarak bilinse de, şöhreti sadece Anadolu ile sınırlı değil, dünya üzerinde birçok kültür tarafından benimsenmiştir.” şeklinde konuştu.

Kırlangıç, Nasreddin Hoca’nın fıkralarında toplumun karşılaştığı zorlukları ve adaletsizlikleri ele aldığını belirterek, “Hikayelerinde dönemin otorite figürlerine yönelik yaptığı hiciv, toplumun vicdanını yansıtmıştır.” dedi.

Nasreddin Hoca fıkralarının dünya çapında sayısının belirsiz olduğunu dile getiren Kırlangıç, bu fıkraların derlenmesi için çalışmaların yapılması gerektiğini ve EİT’nin bu konuda akademik destek sağlayabileceğini belirtti.

Konferansta konuşmacı olarak yer alan Türkiye’den Prof. Dr. Seyfullah Yıldırım ve İran’dan Prof. Dr. Abbas Ahmedvend ile Fatma Perçekani, Nasreddin Hoca’nın Türkiye, İran ve İslam dünyasındaki etkilerini ele aldı.

Programın sonunda konuşma yapan Prof. Dr. Yıldırım, Nasreddin Hoca’nın farklı coğrafyalarda farklı isimler altında anıldığını belirterek, onun mizahi yeteneğinin geniş kitlelere hitap ettiğini söyledi.

Konferansın sonunda Farsça’dan İngilizce’ye çevrilen ve Nasreddin Hoca’nın hikayelerinden bazılarını içeren kitabın tanıtımı yapıldı.

Related Posts

Dünyanın en zengin insanı robotları seçti: Son 16 yılın en düşük seviyesi

Dünyanın en zengin insanı Jeff Bezos’un sahibi olduğu Amazon, depolarında kullanılan robot sayısını artırmayı hedefliyor. Tesislerde 1 milyondan fazla robot aktif olarak çalışırken; tesis başına çalışan insan sayısı son 16 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Tesadüfen gördü: 40 çürük döner yol kenarında öylece duruyordu

Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaletinde bir kadın, yürüyüş sırasında yol kenarındaki çalılıklar arasında streç filme sarılı halde 40 çürük döner şişi buldu. Polis, olayla ilgili yasadışı atık şüphesiyle soruşturma başlattı.

Orman yangınları komşuyu da vurdu

Yunanistan Devlet Televizyonu ERT’in haberine göre, Girit Adası’nın Laşit bölgesinde 2 Temmuz Salı günü ormanlık alanda başlayan yangın kısa zamanda kontrolden çıkarak yerleşim birimlerini tehdit etmeye başladı. 5 YUNANİSTANLI HASTANEYE KALDIRILDI …

Le Monde: İsviçre’de F-35 savaş uçağı anlaşması ulusal skandala dönüştü

Le Monde: İsviçre’de F-35 savaş uçağı anlaşması ulusal skandala dönüştü

Gözaltındaki Tunç Soyer’den ilk görüntü

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik ‘yolsuzluk’ soruşturması kapsamında gözaltına alınan eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in görüntüsü paylaşıldı.

Fransa’da kamusal alanlarda sigara yasağı resmen başladı

Fransa’da çocukları pasif içicilikten korumayı amaçlayan yeni sigara yasağı yürürlüğe girdi. Yasa kapsamında artık ülkedeki plajlarda, parklarda, otobüs duraklarında ve bazı kamuya açık alanlarda sigara içmek yasak. Geçtiğimiz Cumartesi günü Fransa …