Ruh sağlığını korumanın anahtarı 3-30-300 kuralı!

Yeşil Alanlar ve Sağlık İlişkisi

Pencereden dışarı bakıp üç ağaç görebiliyor musunuz? Eğer görebiliyorsanız, çevrenizdeki yeşil alanlar size olumlu etkiler sağlayabilir.

Kentlerdeki yeşil alanların insan sağlığına olan faydaları artık bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. Özellikle pandemi sürecinde beton yığını şehirlerin insan psikolojisine verdiği zarar daha net bir şekilde ortaya çıkmıştır.

Amerika’daki Utah Üniversitesi’nden bilişsel psikolog David Strayer, doğayla temasın beyne stresle başa çıkma konusunda yardımcı olduğunu gösterirken, Michigan Üniversitesi’nden Rachel ve Steven Kaplan gibi uzmanlar, sadece bir şehir parkını görmek bile zihinsel rahatlama sağlayabileceğini belirtiyor.

Rachel Kaplan, sürekli olarak yönlendirilmiş dikkatin insanları zihinsel yorgunluğa sürüklediğini ve bu durumun dikkat dağınıklığı, dürtüsellik ve sinirlilik gibi sorunlara yol açabileceğini belirtiyor. Ancak doğayla temas kurulduğunda dikkat otomatik hale gelir ve beynin dinlenme şansı doğar.

Bu bilgiler ışığında, Hollandalı kent ekolojisi uzmanı Cecil Konijnendijk 2021’de “3-30-300 Kuralı”nı ortaya atmıştır. Bu kurala göre:

  • Her birey evinden en az üç olgun ağacı görebilmelidir.
  • Yaşadığı mahallede en az %30 oranında ağaç örtüsü olmalıdır.
  • Ev ile en yakın yeşil alan arasında 300 metreden fazla mesafe bulunmamalıdır.

Yapılan araştırmalar, bu koşulları sağlayan bölgelerde yaşayan insanların daha az ilaç kullandığını, psikolog ya da psikiyatrist desteğine daha az ihtiyaç duyduğunu ve genel ruhsal sağlıklarının daha iyi olduğunu göstermektedir.

İstanbul’un Yeşil Alan Durumu

Ancak bu standartlara ulaşmak kolay değildir. HUGSI (Husqvarna Urban Green Space Index) verilerine göre, İstanbul’un yüzey alanının sadece %28’i yeşil alanlardan oluşmaktadır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi verilerine göre ise kişi başına düşen yeşil alan miktarı 7,20 metrekaredir. Uzmanlar, yeşil alanların yeterli olmasının yanı sıra eşit dağılım, kaliteli toplu taşıma, düşük emisyon bölgeleri ve soylulaştırma karşıtı politikaların da eş zamanlı olarak yürütülmesi gerektiğine dikkat çekmektedir.

Related Posts

Trafik dehşet: Tartıştığı motokuryeye silah çekti

Türkiye’de öfke kontrolü sağlanamaz hale geldi. Trafik kavgalarında tahammül seviyesi düştü. Pes dedirten bir kavga da Maltepe D-100 karayolunda yaşandı. Maltepe’de otomobil sürücüsü, D-100 Karayolu’nda tartıştığı motokuryeye silah çekti. O anlar başka bir sürücünün cep telefonu kamerasına saniye saniye yansıdı.

Trump’ı Katar jetleri karşıladı

ABD Başkanı Donald Trump, Körfez turunun ikinci ayağında dün Katar’ı ziyaret etti. Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’daki temaslarının ardından Doha’ya geçen ABD Başkanı’nın uçağı Air Force One’a, havada Katar savaş uçakları eşlik etti.

Nekbe’nin kucağında doğan bir hayat

Kadın, çocuk demeden binlerce Filistinli 15 Mayıs 1948’de yanlarına evlerinin anahtarını alarak topraklarını terk etti. Tarihe Nekbe, yani büyük felaket olarak not düşülen o gün, 77 yıl sürecek bir zulmün de başlangıcı oldu. Nekbe’nin yıl dönümünde …

TBMM’de, gelecek hafta RTÜK ve HSK üyeliklerine seçim yapılacak

TBMM Genel Kurulu’nda gelecek hafta 3 RTÜK, 5 HSK üyeliği için seçim yapılacak. RTÜK için AK Parti, CHP ve İYİ Parti kontenjanlarından birer üye seçilecek. RTÜK üyeliği için partilerden, 16 Mayıs Cuma gününe kadar isim bildirmelerinin isteneceği öğrenildi.

Provokasyon gibi karar: Batı Şeria’da ilhaka ramak kaldı

Tüm dünya İsrail’in Gazze’de bir buçuk yılı aşkın sürdürdüğü soykırıma odaklanmış ve saldırıları durdurmaya çabalarken İsrail kabinesi önceki gün geç saatlerde aldığı kararla Batı Şeria’daki işgali “meşrulaştırma” yolunda önemli bir adım attı.

Trump Suudi Arabistan’da ikram edilen kahveyi içmedi

ABD Başkanı Donald Trump, 13-16 Mayıs tarihlerinde üç ülkeyi kapsayan Orta Doğu turunun ilk ayağı Suudi Arabistan’a geldi. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, ABD Başkanı Trump’ı, başkent Riyad’daki Melik Halid Havalimanı’nda karşıladı. Ziyaret sırasında ABD Başkanı Trump’a yerel kahve ikram edildi. Kahveyi içmeyen Trump sosyal medyada dikkatleri üzerine çekmişti. Baharatlı bir Arap kahvesi olan Ghahwa, Suudi misafirperverliğinin temel unsurlarından biri olarak biliniyor.