Rekabet Kurulu’ndan Stellantis’in Tofaş tarafından devralınmasına onay

Haber

Rekabet Kurumu’nun resmi internet sitesinde duyurulan habere göre, Kurul, TOFAŞ Türk Otomobil AŞ’nin Stellantis Otomotiv Pazarlama AŞ’yi devralma işlemine, tarafların ikinci taahhüt paketini kabul ederek onay verdi.

Bu karar, Kurumun tarihinde bir ilktir. Rekabet Kurulu’nun bir devir işlemine onay verirken taraflara yatırım yapma şartı koşması, Kurumun önceki kararlarından farklı bir tutum sergilediğini göstermektedir.

Taahhütler arasında bir yatırım planı ve dağıtım, satış kanalında alınan tedbirlerin yanı sıra yerli üretimin korunması da bulunmaktadır.

Tofaş’ın üretim ve ihracat kapasitesini artıracağı taahhüt edilen yatırım planının aynı zamanda istihdama önemli katkı sağlaması amaçlanmaktadır.

Yatırım planının otomotiv ana sanayisine ve yan sanayiye olumlu yansıması beklenmektedir.

İşlem, verilen taahhütlerin Türkiye ekonomisine ve toplumsal refahın artmasına katkı sağlayacağı temel nedeniyle Kurulun izin kararını oluşturmuştur.

Taraflar, yatırım planının yanı sıra dağıtım ve satış kanalında bazı tedbirlere ilişkin taahhütlerde bulunmuştur.

İşlem tüketici tercihlerini ve rakip markaların dağıtım/satış faaliyetlerini kısıtlama potansiyelini ortadan kaldırmayı amaçlayan bahsedilen tedbirler, izin kararının verilmesinde önemli rol oynamıştır.

Böylece, işlem taraflarına ait bayilerin “one-stop-shop (tek durak)” olma riskini engellemeyi hedeflemektedir.

GÖRÜŞLER ALINDI

Kurul, nihai inceleme aşamasında, çeşitli rakip teşebbüslerin ve üçüncü tarafların görüşlerini almıştır. Bu görüşler, Kurulun işleme ilişkin detaylı çalışmasında detaylı olarak ele alınmış ve değerlendirilmiştir.

Tarafların Ekim 2024’te sunduğu ilk taahhüt paketi, Rekabet Kurulu tarafından yeterli bulunmadığı için reddedilmiştir.

Related Posts

Microsoft’tan Çin yapay zekası DeepSeek’e yasak

Microsoft, Çin merkezli yapay zeka uygulaması DeepSeek’i çalışanlarına yasakladı.

Bilek güreşinde İspir’in başarısı

Erzurum’un İspir İlçesinde eğitim hizmeti veren Ziya Paşa Ortaokulu Ardahan’da yapılan Okullar Arası Bilek Güreşi Şampiyonası’ndan zaferle çıktı.

Kulaklık takmayı sevmeyenler dikkat! Koltuğa ses sistemi ekleyen cihaz

Ofis ve oyuncu koltuklarıyla uyumlu olan Clio duyuruldu. Kulaklık takmayı sevmeyenlere odaklanan bu cihaz THX Spatial Audio’yu desteklediği gibi 14 saate kadar pil ömrü sunuyor.

Bilim insanları dilin haritasını çıkardı

Araştırmacılar, canımızın nasıl tatlı çektiğini anlamanın obeziteyle mücadeleye yardımcı olabileceğini söylüyor.

Türkiye’nin sosyal medya tablosu: O uygulama 58.4 milyon kişi ile zirvede

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’deki internet ve sosyal medya kullanımına dair çarpıcı verileri paylaştı. “Dijital 2025 Türkiye Raporu”na dayandırdığı açıklamasında, sosyal medya kullanıcı sayısının 58,5 milyona yükseldiğini belirtti.

Türk Telekom’dan mobilde tarihi rekor: Son on yılın en güçlü birinci çeyrek performansı

Türkiye’nin dijital dönüşümünün öncüsü Türk Telekom, geleceğin teknolojilerine yönelik faaliyetlerine ve yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. 2025 yılı birinci çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını açıklayan Türk Telekom, öncü iş kollarındaki büyüme ile yıla güçlü bir başlangıç yaptı.