NASA’nın gizem avı: Evrenin en renkli 3D haritası geliyor!

SPHEREx Uzaya Fırlatılıyor: Gökyüzü Dört Kez Tarayacak

SPHEREx, NASA tarafından 28 Şubat Cuma günü uzaya fırlatılacak ve önümüzdeki iki yıl boyunca gökyüzünü dört kez tarayacak. Görevin sonunda, gökyüzündeki her noktanın 102 farklı kızılötesi renk tonuyla kaydedilmiş olması planlanıyor.

NASA’nın Jet Propulsion Laboratory’den astrofizikçi ve SPHEREx proje bilimcisi Olivier Dore, gökyüzünde bulunan her şeyi detaylı bir şekilde inceleyeceklerini belirterek, “Her pikselin spektrumunu ölçeceğiz. Gezegenlerden yıldızlara, galaksilere ve kuyruklu yıldızlara kadar her türlü nesneyi analiz edeceğiz.” şeklinde konuştu.

SPHEREx’in üç ana hedefi bulunuyor. Bunlar arasında, Büyük Patlama’dan hemen sonra evrenin nasıl göründüğünü araştırmak, tüm galaksilerden yayılan ışığı haritalayarak evrendeki toplam ışık miktarını ölçmek ve Samanyolu’nda su gibi yaşam için önemli diğer elementlerin varlığını belirlemek yer alıyor. Bu hedeflere ulaşmak için SPHEREx, evrendeki ışığın spektrumlarını analiz edecek ve ışık kaynağının uzaklığı ile hareket yönü hakkında bilgi verecek.

450 MİLYON GALAKSİNİN HARİTASI OLUŞTURULACAK

SPHEREx’in sonunda oluşturacağı üç boyutlu (3D) harita, 450 milyon galaksinin göreceli konumlarını içerecek. Bu veriler, evrenin erken döneminde ortaya çıktığı düşünülen kozmik enflasyon teorilerini test etmek için kullanılacak.

Ayrıca, SPHEREx evrenin başlangıcından bu yana yayılan tüm ışığı hesaplamak amacıyla da kullanılacak. Bu veriler, ışığın kaynağını, ne zaman yayıldığını ve zamanla nasıl değiştiğini anlamaya yardımcı olacaktır.

Samanyolu’ndaki su buzu, karbondioksit ve karbonmonoksit gibi yaşam için önemli bileşenleri araştıran SPHEREx, potansiyel olarak yaşam barındırabilecek gezegenlerin oluşum koşullarını aydınlatmayı amaçlıyor. Bu elementlerin moleküler bulutlardaki varlığı, genç gezegenlere taşınma olasılığını artırıyor. SPHEREx’in elde ettiği veriler, daha derinlemesine analiz imkanı sunan James Webb Uzay Teleskobu (JWST) gibi gözlemevleriyle birleştirilerek bilim insanlarına daha kapsamlı bilgiler sağlayacak.

Related Posts

OpenAI, GPT-5’i piyasaya sürmeye hazırlanıyor

Yeni model, önceki seriden önemli gelişmeleri bir araya getirecek: GPT-4’ün çok modluluğu ve “o” serisinin mantıksal yetenekleri.

İnsan beyni yaşlanınca nöron üretmeyi bırakmıyor

Yıllardır kabul edilen “yetişkin beyni yeni nöron üretmez” inancı yıkıldı. İsveç’ta yapılan yeni araştırma, beynin yaşlılıkta bile nöron üretmeye devam ettiğini ortaya koyuyor.

Samanyolu’nun mükemmel sır küresi! Uzayın mükemmel küresi bilim insanlarını şaşırttı

Avustralyalı bilim insanlarının Samanyolu Galaksisi’nde keşfettiği, neredeyse kusursuz bir küre şeklindeki süpernova kalıntısı, gökbilim dünyasında heyecan ve şaşkınlık oluşturdu. Antik Yunanca’da “mükemmel” anlamına gelen “Teleios” adıyla anılan bu …

D Tech Cloud, perakende sektöründe dijital dönüşümün nabzını tuttu

Yerli bulut teknolojisi şirketi D Tech Cloud, perakende sektörüne özel dijital dönüşüm çözümlerini, sektörün öncü markalarıyla buluşturduğu ‘Cloud Retail Summit’ etkinliğinde tanıttı. İstanbul Kemer Country Hotel Club’da düzenlenen buluşmaya; Getir, FLO Grup, Arzum, Koton, A101, Carrefour, Colins, Gloria Jeans, İpekyol, Madame Coco, Naf Naf ,Saruhan (Fakir) ve sektörün lider birçok markasının üst düzey yöneticileri ile strateji ve dijital dönüşüm ekipleri katıldı.

Mavi ekran hatası tarih oluyor! Yeni arka plan artık böyle gözükecek!

Windows’un ikonik mavi ekran hatası değişiyor. Yıllardır kullanılan arka plan yerini siyah ekrana bırakacak.

Windows’un 40 yıllık mavisi artık kapkara olacak

Microsoft, Windows işletim sisteminin neredeyse 40 yıldır simgesi hâline gelen “Mavi Ölüm Ekranı”nı (BSOD) siyah renkle değiştiriyor. Bu ekran, Windows’un bir nedenden dolayı çökmesinin ardından kullanıcıların karşısında çıkıyordu. Microsoft, bu yeni …