Geceleri aç uyanıyorsanız dikkat: Bu durum bir hastalık habercisi olabilir

Gece Açlık Hissi Uykudan Daha Fazla

Gece uykusundan açlık hissiyle uyananların sayısı hiç de azımsanmayacak kadar fazla. Uzmanlara göre bu durum, sadece basit bir alışkanlık olmayabilir; aslında vücudun önemli bir sağlık sinyali olabilir.

Metabolik Sorun Alarmı Olabilir

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Çalışkan Esen, gece yemek yeme alışkanlığının bir metabolik hastalığın habercisi olabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Yıllarca sadece psikolojik bir sorun olarak görülen gece yeme sendromunun aslında gizli hipoglisemi veya erken evre insülin direnci gibi metabolik rahatsızlıkların belirtisi olabileceğini belirtti.

“Bu bir irade meselesi değildir” diyen Dr. Esen, gece yemek yeme davranışının genellikle kişisel disiplin eksikliğiyle ilişkilendirildiğini ancak bazı kişilerin biyolojik olarak gece saatlerinde aç uyanmaya yatkın olduğunu söyledi. Bu durumun suçluluk hissi yaratmaması gerektiğini vurguladı.

Aralık Kontrol Edilmeli

Gece saatlerinde özellikle şekerli ve karbonhidrat ağırlıklı besinlerin tercih edilmesinin dikkat çekici olduğunu belirten Dr. Esen, bu durumun vücudun düşen glukoz seviyelerini dengelemek için bir uyarı olduğunu ifade etti. Eğer bu durum sıklaşırsa, bu sağlık sorununun işareti olabileceği konusunda uyardı.

Gece açlık hissiyle birlikte şu belirtilere sahip olanların mutlaka bir iç hastalıkları uzmanına başvurması gerektiğini belirten Dr. Esen, belirtilerin dikkatle izlenmesi gerektiğini söyledi.

Tanı ve Tedavi İçin Adımlar

Gece yeme davranışının altında metabolik bir neden olup olmadığını belirlemek için bazı testlerin yapılması gerektiğini belirten Dr. Esen, uygun beslenme planı ve yaşam tarzı düzenlemeleri ile durumun kontrol altına alınabileceğini belirtti. Gece yemelerinin sadece bastırılmaması, altında yatan nedenlerin araştırılması gerektiğini vurguladı.

Dr. Esen, gece yemek yeme davranışının alışkanlık olarak değil semptom olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, uzman görüşü alınmadan bu durumun geçiştirilmemesi gerektiğini ifade etti.

Related Posts

Kırmızı yeşil ve sarı dolmalık biberlerden hangisi daha sağlıklı?

Renkleriyle sofraları süsleyen dolmalık biberler, sadece görsel değil, besinsel açıdan da dikkat çekici faydalar sunuyor. Peki Kırmızı yeşil ve sarı dolmalık biberlerden hangisi daha sağlıklı? İşte ayrıntılar…

Erken tanı skolyozun tedavi sürecini kolaylaştırıyor

Medicana International İstanbul Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Ergün, erken tanı konulan skolyoz vakalarının yüzde 90’ının cerrahi müdahaleye gerek kalmadan kontrol altına alınabildiğini belirtti.

KKKA vakaları aşı konusunu yeniden gündeme getirdi

Yurt genelinde havaların ısınmasıyla birlikte kene ısırmasına bağlı Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) vakaları görülmeye başlandı.

Çilek, vişne ve kiraz… Bakın neye iyi geliyor!

Diyetisyen Fatma Gizem Bahadır, yaz mevsiminin gözde meyveleri çilek, vişne ve kirazın kalp sağlığına etkilerini anlattı. Bu kırmızı meyvelerin antioksidan içeriği sayesinde bağışıklığı güçlendirdiğini ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğunu vurguladı.

Uzmanlar uyarıyor: İyot fazlalığı da tiroit hastalıklarını tetikleyebilir

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Kılıçlı, iyotun, tiroit hormonlarının üretimi için hayati önem taşıdığına işaret ederek, iyot eksikliğinin sadece guatr gibi bez büyümelerine yol açmakla kalmayıp, hormon yetersizliklerine de neden olabileceğini belirtti.

Egzersiz, kanserin tekrarlamasını önlemede ‘ilaçlardan daha etkili’ olabilir

Yeni bir araştırma, egzersizin kanserin tekrarlamasını önlemede ‘ilaçlardan daha etkili’ olabileceğini gösterdi.