Egzersiz, kanserin tekrarlamasını önlemede ‘ilaçlardan daha etkili’ olabilir

Amerikan Klinik Onkoloji Derneği (ASCO) tarafından Chicago’da yapılan bir toplantıda sunulan ve New England Journal of Medicine dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, ABD, Birleşik Krallık, Fransa, Kanada ve Avustralya’da tedavi sonrası düzenli egzersiz yapmanın kanser geri dönüşünü ilaçlardan daha etkili bir şekilde engelleyebileceği ortaya çıktı. Yapılan araştırmaya göre egzersizin ölüm riskini yüzde 37, yeni veya tekrarlayan tümör riskini ise yüzde 28 oranında azalttığı belirlendi.

14 yıl süren bir araştırma, kolon kanseri hastaları üzerinde yürütüldü ve tedavi sonrasında kişiye özel bir egzersiz programına katılan hastaların hayatta kalma oranlarının belirgin şekilde arttığını gösterdi. Hastalar, haftada üç ila dört kez 45-60 dakikalık yürüyüş veya benzeri fiziksel aktiviteleri kişisel antrenörler eşliğinde gerçekleştirdi. ASCO Medikal Direktörü Dr. Julie Gralow, çalışmanın, egzersizin birçok ilaca kıyasla daha etkili ve yan etkisiz bir seçenek olduğunu gösterdiğini belirtti.

Araştırmada, 889 kolon kanseri hastası iki gruba ayrıldı: Bir grup sadece sağlıklı yaşam bilgileri içeren bir broşür aldı, diğer grup ise üç yıl boyunca bir egzersiz programına dahil edildi. Beş yılın sonunda egzersiz yapan grubun tekrarlayan veya yeni kanser geliştirme riskinin yüzde 28 daha düşük olduğu tespit edildi. Sekiz yıl sonra ise ölüm riskinin yüzde 37 daha az olduğu belirlendi.

Uzmanlar, araştırmanın doğrudan kolon kanserine odaklanmasına rağmen, benzer faydaların diğer kanser türleri için de geçerli olabileceğini söylüyor. Yale Üniversitesi’nden Dr. Pamela Kunz, bu tür etkili bir müdahalenin daha geniş kitlelere ulaşmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti.

İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (NHS) Tıbbi Direktörü Prof. Stephen Powis de “Bu çığır açıcı bulgular, ameliyat ve tedavi sonrası kişiye özel egzersiz planlarının hayat kurtarıcı olabileceğini gösteriyor ancak egzersizin her hasta için uygun olmadığını, mutlaka bir doktora danışılması gerektiğini” vurguladı.

Related Posts

Kırmızı yeşil ve sarı dolmalık biberlerden hangisi daha sağlıklı?

Renkleriyle sofraları süsleyen dolmalık biberler, sadece görsel değil, besinsel açıdan da dikkat çekici faydalar sunuyor. Peki Kırmızı yeşil ve sarı dolmalık biberlerden hangisi daha sağlıklı? İşte ayrıntılar…

Erken tanı skolyozun tedavi sürecini kolaylaştırıyor

Medicana International İstanbul Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Ergün, erken tanı konulan skolyoz vakalarının yüzde 90’ının cerrahi müdahaleye gerek kalmadan kontrol altına alınabildiğini belirtti.

KKKA vakaları aşı konusunu yeniden gündeme getirdi

Yurt genelinde havaların ısınmasıyla birlikte kene ısırmasına bağlı Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) vakaları görülmeye başlandı.

Çilek, vişne ve kiraz… Bakın neye iyi geliyor!

Diyetisyen Fatma Gizem Bahadır, yaz mevsiminin gözde meyveleri çilek, vişne ve kirazın kalp sağlığına etkilerini anlattı. Bu kırmızı meyvelerin antioksidan içeriği sayesinde bağışıklığı güçlendirdiğini ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğunu vurguladı.

Uzmanlar uyarıyor: İyot fazlalığı da tiroit hastalıklarını tetikleyebilir

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Kılıçlı, iyotun, tiroit hormonlarının üretimi için hayati önem taşıdığına işaret ederek, iyot eksikliğinin sadece guatr gibi bez büyümelerine yol açmakla kalmayıp, hormon yetersizliklerine de neden olabileceğini belirtti.

Geceleri aç uyanıyorsanız dikkat: Bu durum bir hastalık habercisi olabilir

Gece uykusundan açlık hissiyle uyanmak sadece psikolojik değil, gizli bir metabolik hastalığın habercisi olabilir. Uzmanlar, bu durumun gizli hipoglisemi ve insülin direnci gibi ciddi sağlık sorunlarına işaret edebileceğini dile getirdi.