Burun estetiğini sınırlayan detayı uzmanlar açıkladı

Burun estetiği, hem estetik kaygılar hem de nefes alma sorunları için giderek popülerleşen bir cerrahi müdahale. Ancak romatoid artrit, lupus gibi romatolojik hastalıklar söz konusu olduğunda, uzmanlar bu tür ameliyatlara temkinli yaklaşıyor.

BİLİM RİSKLERİ ORTAYA KOYDU

Romatolojik hastalıklar, bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırmasına yol açan otoimmün durumlar olarak biliniyor. Bu tür rahatsızlıklar, cerrahi müdahalelerde yara iyileşmesini ve enfeksiyon kontrolünü olumsuz etkileyebiliyor.

2021’de Annals of the Rheumatic Diseases dergisinde yayımlanan bir çalışma, romatoid artrit hastalarında cerrahi sonrası enfeksiyon riskinin %15 daha yüksek olduğunu gösterdi. Ayrıca, bu hastaların kullandığı bağışıklık baskılayıcı ilaçlar, iyileşme sürecini yavaşlatarak komplikasyon ihtimalini artırıyor.

ABD’deki Mayo Clinic’ten romatolog Dr. Eric Matteson, “Romatolojik hastalığı olan bireylerde, cerrahi stres vücutta inflamatuar bir yanıtı tetikleyebilir. Bu da enfeksiyon, doku hasarı ve hatta eklem tutulumu gibi sorunlara yol açabilir” dedi.

İngiltere’deki King’s College London’dan Prof. David D’Cruz ise, “Burun estetiği gibi hassas bir operasyonda, romatolojik durumlar kanama riskini ve yara iyileşmesinde gecikmeyi artırabilir. Bu nedenle ameliyat kararı çok dikkatli verilmelidir” uyarısında bulundu.

NEDEN AMELİYAT YAPILMIYOR?

Uzmanlar, romatolojik hastalıkların burun estetiği üzerindeki etkilerini şu şekilde açıkladı:

Bağışıklık Sorunları: Otoimmün hastalıklar, enfeksiyonlara karşı savunmayı zayıflatıyor.

İlaç Etkileri: Kortikosteroidler ve immünsüpresanlar, yara kapanmasını zorlaştırıyor.

Doku Hassasiyeti: Romatizma, burun kıkırdağı ve çevresindeki dokuları etkileyebiliyor.

Kanama Riski: İltihaplı damarlar, cerrahi sırasında kontrol edilmesi zor kanamalara neden olabilir.

2023’te Journal of Plastic and Reconstructive Surgery dergisinde yer alan bir inceleme, lupus hastalarının %20’sinde cerrahi sonrası doku komplikasyonları yaşadığını ortaya koydu.

UZMANLARDAN NET TAVSİYE

Türkiye’den Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Yasin Kulaksız, “Romatolojik hastalıklar gibi ciddi sağlık sorunları varsa, burun estetiği ameliyatı yapmıyoruz. Hastanın genel sağlığı her zaman estetik kaygılardan önde gelir” dedi.

ABD’deki Cleveland Clinic’ten plastik cerrah Dr. James Zins ise, “Bu tür hastalar için öncelikle romatologla konsültasyon şart. Hastalık kontrol altındaysa ve riskler minimalize edilmişse ancak o zaman ameliyat düşünülebilir” önerisinde bulundu.

Dr. Matteson, alternatiflere dikkat çekti:

“Estetik kaygılar için cerrahi dışı yöntemler, örneğin dolgu uygulamaları, bazı durumlarda daha güvenli olabilir. Ama yine de romatolojik durumlar her adımda değerlendirilmeli.”

SAĞLIK MI, ESTETİK Mİ?

Bilimsel veriler ve uzmanlar, romatolojik hastalıkların burun estetiği ameliyatını riskli hale getirdiğini doğruladı.

Bağışıklık sisteminin hassas dengesi, iyileşme sürecindeki zorluklar ve ilaçların yan etkileri, cerrahiyi ikinci plana attı.

Romatizma gibi bir rahatsızlığınız varsa, estetik hayallerinizi ertelemeden önce doktorunuzla detaylı bir görüşme yapmanızın kritik olduğu vurgulandı.

Related Posts

CHP’li Antalya, Adıyaman ve Adana büyükşehir belediyelerine operasyon… CHP’li Şahbaz’dan iktidara ‘cunta’ mesajı: ‘Darbenin yeni ve ağır bir dalgası!’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, CHP’li belediyelere yönelik son operasyon ve gözaltılara tepki göstererek, “Bütün bunlar, ülkeye çöken sarayın 19 Mart cuntacıları ile gerçekleştirdiği devam eden darbenin yeni ve ağır bir dalgası. Ama sizin cuntanıza teslim olmuyoruz. Darbenin karşısında, Belediye Başkanlarımızın, halkımızın iradesinin yanındayız” ifadelerini kullandı.

İmamoğlu’ndan Mehmet Şimşek’e sert tepki: ‘Milleti yoksullaştırma planı tıkır tıkır işliyor!’

Tutuklu bulunan İBB Başkanı İmamoğlu “İki yıl önce %38 enflasyonla görevi alanlar, milletin çektiği bunca çileye rağmen %35’e düşüşü “başarı” diye sunuyor. Takdir milletimizindir!” dedi.

Denizden çıkan servet başlarını yaktı: 80’lik çift yargılanıyor

Fransa’nın batı kıyılarında 18’inci yüzyıldan kalma tarihi bir geminin enkazından çıkarılan altın külçelerin yasa dışı satışıyla ilgili olarak 80 yaşındaki roman yazarı Gay Courter ve 82 yaşındaki eşi Philip Courter mahkemeye çıkacak.

Saraçhane eylemcilerinden 15’ine tutuklama talebi

Saraçhane’deki mitingde gözaltına alınan 34 kişiden 15’i için tutuklama talep edildi. 19 kişi de adli kontrol istemiyle hakimliğe sevk edildi.

Trump’ın gözbebeği yasa tasarısı, kendi partisi tarafından engellendi: ABD Başkanı zehir kustu

Donald Trump’ın baskısıyla yeniden oylamaya sunulan 4.5 trilyon dolarlık vergi indirimi ve harcama paketi, Cumhuriyetçilerin ilk başta engel olduğu krize rağmen Meclis’ten geçti. Trump’ın sosyal medya öfkesinin gölgesinde geçen gecede, partisini ikna eden telefon trafiği sonucu tasarı ilerledi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan Batı Şeria’nın ilhakına yönelik çağrılara tepki: En güçlü şekilde reddediyoruz

Dışişleri Bakanlığı, İsrailli bakan ve siyasetçilerin ilhak çağrılarına ilişkin, “Batı Şeria’nın ilhakına yönelik ifadeleri en güçlü biçimde reddediyoruz. Bu tür beyanlar, İsrail’in uluslararası hukuka aykırı yerleşim politikalarının ve işgali kalıcı hale getirme yönündeki çabalarının açık bir göstergesidir.” dedi.