Araştırma kanıtladı: İnsanlar gözleriyle gerçekten iletişim kurabiliyor

İnsanların Göz Hareketleriyle İletişim Kurabildiği Araştırması Yayınlandı

Bir araştırmada, insanların istemli ve istemsiz göz hareketlerine verdikleri tepkiler incelendi. Katılımcılar, bir ekrana bakarak kendi seçimleriyle ya da yönlendirilerek sağa ya da sola doğru bakışlar gerçekleştirdi. Bu kayıtlar daha sonra deneyin ikinci aşamasında kullanıldı.

Yaklaşık 80 kişiden oluşan ikinci grup, videoları izledi ve her video, göz hareketi başlamadan hemen önce kesildi. Katılımcılardan, videodaki kişinin hangi yöne bakacağını tahmin etmeleri istendi. Bilinçli göz hareketlerinde kararlarını daha hızlı veren katılımcılar, göz temasının arkasındaki niyeti algılayabildiklerini gösterdi.

Araştırmanın devamında yapılan iki ek deneyde, yaklaşık 70’er kişilik yeni gruplar, aynı videoları izledi. Bu kez katılımcıların göz hareketlerini ne kadar hızlı takip ettiği ölçüldü. Ancak şaşırtıcı bir şekilde, göz hareketinin istemli mi istemsiz mi olduğu bu takip hızını etkilemedi.

Bu bulgular, beynin göz hareketlerinin niyetini algılamasıyla fiziksel takibi farklı mekanizmalarla işlediğini düşündürüyor. Belki de niyeti anlama süreci, göz takibinden sonra başlıyor.

Araştırma ekibi, videoları detaylı analiz ederek, istemli göz hareketlerinden hemen önce göz çevresinde daha fazla mikro hareket olduğunu saptadı. Bu çok küçük farklar, insanların niyeti sezmesinde etkili olabilir.

Öte yandan, Ristic gelecekte daha hassas göz izleme teknolojileriyle deneyleri tekrarlayacaklarını ve göz niyetinin yalnızca yönünü değil, arkasındaki amacı da test edeceklerini belirtti.

Ekip ayrıca, nörogelişimsel bozukluklara sahip bireylerle benzer deneyler yapmayı planlıyor. Araştırma, bu bireylerin sosyal ipuçlarını algılamadaki farklılıklarının hangi aşamada ortaya çıktığını anlamaya katkı sunmayı hedefliyor.

Related Posts

Samanyolu’nun mükemmel sır küresi! Uzayın mükemmel küresi bilim insanlarını şaşırttı

Avustralyalı bilim insanlarının Samanyolu Galaksisi’nde keşfettiği, neredeyse kusursuz bir küre şeklindeki süpernova kalıntısı, gökbilim dünyasında heyecan ve şaşkınlık oluşturdu. Antik Yunanca’da “mükemmel” anlamına gelen “Teleios” adıyla anılan bu …

D Tech Cloud, perakende sektöründe dijital dönüşümün nabzını tuttu

Yerli bulut teknolojisi şirketi D Tech Cloud, perakende sektörüne özel dijital dönüşüm çözümlerini, sektörün öncü markalarıyla buluşturduğu ‘Cloud Retail Summit’ etkinliğinde tanıttı. İstanbul Kemer Country Hotel Club’da düzenlenen buluşmaya; Getir, FLO Grup, Arzum, Koton, A101, Carrefour, Colins, Gloria Jeans, İpekyol, Madame Coco, Naf Naf ,Saruhan (Fakir) ve sektörün lider birçok markasının üst düzey yöneticileri ile strateji ve dijital dönüşüm ekipleri katıldı.

Mavi ekran hatası tarih oluyor! Yeni arka plan artık böyle gözükecek!

Windows’un ikonik mavi ekran hatası değişiyor. Yıllardır kullanılan arka plan yerini siyah ekrana bırakacak.

Windows’un 40 yıllık mavisi artık kapkara olacak

Microsoft, Windows işletim sisteminin neredeyse 40 yıldır simgesi hâline gelen “Mavi Ölüm Ekranı”nı (BSOD) siyah renkle değiştiriyor. Bu ekran, Windows’un bir nedenden dolayı çökmesinin ardından kullanıcıların karşısında çıkıyordu. Microsoft, bu yeni …

SpaceX’in Starship roketi deneme uçuşu öncesinde patladı

SpaceX şirketine ait Starship roketi, ABD’nin Texas eyaletindeki deneme uçuşu öncesinde arızalanarak patladı.

Spotify kurucusundan savunma teknolojilerine dev yatırım

Avrupa’nın askeri bağımsızlık hedefi, teknoloji devlerinin de ilgisini çekiyor. Spotify’ın kurucusu ve Prima Materia yatırım şirketinin başındaki Daniel Ek, Almanya merkezli savunma teknolojileri girişimi Helsing’e liderlik ettiği 645 milyon dolarlık …