AP’den Trump uyarısı: Avrupa artık ABD’ye güvenemez

Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) en büyük dört grup, ortak bir bildiri yayımlayarak Avrupa Birliği’nin (AB) savunma konusunda acil kararlar alması uyarısında bulundu. Dün Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da ABD ile Rusya’dan üst düzey heyetler arasında yapılan görüşmelerin sonrasına denk gelen bildiride ‘yeni jeopolitik gerçekliklerin, Avrupa’nın kendi güvenliğini güçlendirmesini gerektirdiği’ vurgulandı.

DW Türkçe’nin aktardığına göre, AP’deki en büyük dört grup; Avrupa Halk Partisi, Sosyal Demokratlar, Liberaller ve Yeşiller’in ortak bildirisinde, “Avrupa, ortak değerlerimiz ve çıkarlarımızın savunulmasında artık ABD’ye tamamen güvenemez” ifadesi yer aldı.

Aynı durumun Ukrayna konusunda da geçerli olduğuna vurgu yapılan bildiride Avrupa’nın kendi savunmasını ve silah sanayisini güçlendirmek için gerekli mali kaynakları acilen sağlaması istendi.

Bildiride, Avrupa’da dondurulan ve miktarı 300 milyar euro olarak tahmin edilen Rus mali varlıklarına el konulması için gerekli yasal çerçevenin oluşturulması talebi de yinelendi.

ABD-RUSYA GÖRÜŞMESİ RAHATSIZLIK YARATTI

Riyad’da bugün ABD ve Rusya’dan dışişleri bakanlarının öncülük ettiği üst düzey heyetler bir araya gelmiş, iki ülke arasında siyasi ve ekonomik ilişkilerin yeniden başlatılması ile Ukrayna savaşının hızlı bir şekilde sona erdirilmesi konularında mutabakata varılmıştı. Görüşmeye AB ve Ukrayna’dan katılımcı davet edilmemesi dikkat çekmişti. ABD’li yetkililer daha önce de Ukrayna ile ilgili görüşmelere AB’nin katılmasının öngörülmediği mesajları vermişti.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio bugün Rus yetkililerle görüşme sonrası yaptığı açıklamada ‘günün birinde’ AB’nin de masaya oturması gerekeceğini söyledi. Rubio’nun bu sözleri, AB’den Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımları kaldırmasının talep edileceği şeklinde değerlendirildi.

(ALINTI)

Related Posts

CHP’li Antalya, Adıyaman ve Adana büyükşehir belediyelerine operasyon… CHP’li Şahbaz’dan iktidara ‘cunta’ mesajı: ‘Darbenin yeni ve ağır bir dalgası!’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, CHP’li belediyelere yönelik son operasyon ve gözaltılara tepki göstererek, “Bütün bunlar, ülkeye çöken sarayın 19 Mart cuntacıları ile gerçekleştirdiği devam eden darbenin yeni ve ağır bir dalgası. Ama sizin cuntanıza teslim olmuyoruz. Darbenin karşısında, Belediye Başkanlarımızın, halkımızın iradesinin yanındayız” ifadelerini kullandı.

İmamoğlu’ndan Mehmet Şimşek’e sert tepki: ‘Milleti yoksullaştırma planı tıkır tıkır işliyor!’

Tutuklu bulunan İBB Başkanı İmamoğlu “İki yıl önce %38 enflasyonla görevi alanlar, milletin çektiği bunca çileye rağmen %35’e düşüşü “başarı” diye sunuyor. Takdir milletimizindir!” dedi.

Denizden çıkan servet başlarını yaktı: 80’lik çift yargılanıyor

Fransa’nın batı kıyılarında 18’inci yüzyıldan kalma tarihi bir geminin enkazından çıkarılan altın külçelerin yasa dışı satışıyla ilgili olarak 80 yaşındaki roman yazarı Gay Courter ve 82 yaşındaki eşi Philip Courter mahkemeye çıkacak.

Saraçhane eylemcilerinden 15’ine tutuklama talebi

Saraçhane’deki mitingde gözaltına alınan 34 kişiden 15’i için tutuklama talep edildi. 19 kişi de adli kontrol istemiyle hakimliğe sevk edildi.

Trump’ın gözbebeği yasa tasarısı, kendi partisi tarafından engellendi: ABD Başkanı zehir kustu

Donald Trump’ın baskısıyla yeniden oylamaya sunulan 4.5 trilyon dolarlık vergi indirimi ve harcama paketi, Cumhuriyetçilerin ilk başta engel olduğu krize rağmen Meclis’ten geçti. Trump’ın sosyal medya öfkesinin gölgesinde geçen gecede, partisini ikna eden telefon trafiği sonucu tasarı ilerledi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan Batı Şeria’nın ilhakına yönelik çağrılara tepki: En güçlü şekilde reddediyoruz

Dışişleri Bakanlığı, İsrailli bakan ve siyasetçilerin ilhak çağrılarına ilişkin, “Batı Şeria’nın ilhakına yönelik ifadeleri en güçlü biçimde reddediyoruz. Bu tür beyanlar, İsrail’in uluslararası hukuka aykırı yerleşim politikalarının ve işgali kalıcı hale getirme yönündeki çabalarının açık bir göstergesidir.” dedi.