Karol Szulc’un 120 Yıllık Mektubu: Polonya’nın Tarihi Direnişi
16. yüzyıldan kalma Benardine Manastırı’nın kapı kulesinde yürütülen koruma çalışmalarında bulunan mektup, 9 Mayıs 1905 tarihine ait. Mektubun yazarı ise Kazimierz Biskupi köyünde yaşayan demirci Karol Szulc. Mektubun içinde döneme ışık tutan detaylar yer alıyor.
İçinde “Sayın Beyler” hitabıyla başlayan mektupta Szulc, Rus İmparatorluğu’nun baskıcı yönetimi altında yaşayan Polonyalıların zor durumunu anlatıyor. “Ve şimdi Rus İmparatoru Nikolay’ın yönetiminde, biz Polonyalılar için hayat gerçekten dehşet verici. Rus kırbacının terinde inliyoruz” ifadeleri dikkat çekiyor.
POLONYALILARIN SESSİZ DİRENİŞİ
Mektup, 1905 Rus Devrimi’nin hemen sonrasına ait. O dönemde Polonya; Rusya, Prusya ve Avusturya arasında bölünmüştü. Polonyalılar, Çarlık yönetiminin baskılarına karşı protesto ve grevlerle direniş göstermişti.
Çarlık rejimi ise bu protestolara sert bir şekilde karşılık vermiş ve yüzlerce kişinin öldüğü olaylar sonrası sıkıyönetim ilan edilmişti. Binlerce kişi de tutuklanarak Sibirya’ya sürgün edilmişti.
“DÜNYANIN BAŞLANGICINDAN BERİ BÖYLESİ GÖRÜLMEDİ”
Szulc, mektubunda devam eden Rus-Japon Savaşı’na da değinerek, “Gerçekten de şu anda Rusya, Japonya ile savaşta ve bu savaş öylesine korkunç ki, dünyanın başlangıcından bu yana böylesi görülmedi. Şimdiye kadar yaklaşık bir milyon kişi öldü ama savaş hala bitmedi.”
Bu savaş, Rusya için tarihi bir hezimetle sonuçlanmış, Çarlık yönetimi ağır prestij kaybına uğramıştı.
“GERÇEK BİR TARİHİ BELGE”
Mektubun sonunda Szulc, köyün din adamı Papaz I. Malachowski’yi övüyor: “Böylesine zor zamanlarda bile Tanrı, papazımızı Kutsal Ruh’la ilhamlandırdı. Gönüllü bağışlarla yeni bir kilise inşa etti. Ustabaşı Nowakowski’nin elleriyle yeniden inşa edildi.”
Kazimierz Biskupi Belediye Başkanı Gregorz Maciejewski, mektubu sosyal medyada paylaşarak “Hepimiz için büyük bir sürpriz. 120 yıl önce köyümüzde yaşamış Karol Szulc’un yazdığı bu mektup, Rus işgali altındaki yaşamı anlatıyor. Gerçek bir tarihi belge” sözleriyle duyurdu.