Microsoft’tan Çin yapay zekası DeepSeek’e yasak

Microsoft, Çin Menşeli Uygulamalar için Kısıtlamalar Getiriyor

ABD Senatosu’nda konuşan Microsoft Başkan Yardımcısı ve Başkanı Brad Smith, veri güvenliği riskleri ve Çin propagandası kaygıları nedeniyle DeepSeek uygulamasını yasakladıklarını belirtti. Techcrunch’un haberine göre, Smith, “Microsoft olarak çalışanlarımızın DeepSeek uygulamasını kullanmasına izin vermiyoruz,” dedi. Bu kararın arkasında, Çin’deki veri saklama düzenlemeleri ve uygulamanın içeriğinde hükümet propagandası etkisinin olabileceği şüphesi yatıyor.

Veriler Çin’de Saklanıyor ve İçerikler Sansürleniyor

DeepSeek’in gizlilik politikası, kullanıcı verilerinin Çin sunucularında saklandığını açıkça belirtiyor. Çin yasaları gereği, bu veriler gerektiğinde devletle paylaşılabilir. Ayrıca DeepSeek, Çin hükümeti için hassas sayılan konuları sıkı şekilde sansürleme pratiğiyle de tanınıyor.

Microsoft, DeepSeek’in R1 adlı açık kaynak yapay zeka modelini Azure bulut hizmetinde kullanıma sundu. Ancak bu, uygulamanın kendisini sunmaktan farklı bir durum. Çünkü bu model, açık kaynak olduğu için isteyen herkes tarafından indirip kendi sunucularında çalıştırılabiliyor ve veriler Çin’e gitmiyor. Yine de bu durum, modelin propaganda üretme veya güvensiz yazılımlar yayma gibi risklerini ortadan kaldırmıyor.

Smith, DeepSeek modelini Azure’a entegre etmeden önce içeriğini incelediklerini ve “zararlı yan etkileri” önlemek için müdahale ettiklerini söyledi. Ancak bu müdahalenin detayları hakkında bilgi verilmedi.

Microsoft, kendi yapay zeka sohbet uygulaması Copilot ile pazarda yer alırken, DeepSeek’e rakip olmaya devam ediyor. Örneğin, Perplexity uygulaması Windows mağazasında mevcut. Ancak Google’ın Gemini gibi sohbet botları veya Chrome tarayıcısı gibi uygulamaları arama sonuçlarında bulunmuyor.

Microsoft’un bu adımı, ABD’de artan güvenlik endişeleri çerçevesinde Çin menşeli yapay zeka ürünlerine karşı bir tepki olarak yorumlanıyor.

Related Posts

Bilek güreşinde İspir’in başarısı

Erzurum’un İspir İlçesinde eğitim hizmeti veren Ziya Paşa Ortaokulu Ardahan’da yapılan Okullar Arası Bilek Güreşi Şampiyonası’ndan zaferle çıktı.

Kulaklık takmayı sevmeyenler dikkat! Koltuğa ses sistemi ekleyen cihaz

Ofis ve oyuncu koltuklarıyla uyumlu olan Clio duyuruldu. Kulaklık takmayı sevmeyenlere odaklanan bu cihaz THX Spatial Audio’yu desteklediği gibi 14 saate kadar pil ömrü sunuyor.

Bilim insanları dilin haritasını çıkardı

Araştırmacılar, canımızın nasıl tatlı çektiğini anlamanın obeziteyle mücadeleye yardımcı olabileceğini söylüyor.

Türkiye’nin sosyal medya tablosu: O uygulama 58.4 milyon kişi ile zirvede

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’deki internet ve sosyal medya kullanımına dair çarpıcı verileri paylaştı. “Dijital 2025 Türkiye Raporu”na dayandırdığı açıklamasında, sosyal medya kullanıcı sayısının 58,5 milyona yükseldiğini belirtti.

Türk Telekom’dan mobilde tarihi rekor: Son on yılın en güçlü birinci çeyrek performansı

Türkiye’nin dijital dönüşümünün öncüsü Türk Telekom, geleceğin teknolojilerine yönelik faaliyetlerine ve yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. 2025 yılı birinci çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını açıklayan Türk Telekom, öncü iş kollarındaki büyüme ile yıla güçlü bir başlangıç yaptı.

WhatsApp kullanıcılarına mesaj gönderdi: Yeni özellik tanımlandı

Dünyaca ünlü anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp’tan kullanıcılarına müzikli yenilik. Artık ruh halinizi yansıtan şarkılarla durum güncellemesi yapmak mümkün hale geldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir