IAEA’nın Nükleer Tekniklerle Kültürel Mirası Koruma Çalışmaları
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), kültürel mirasın korunmasında nükleer tekniklerin önemli bir rol oynadığını vurgulayarak desteklediğini açıkladı.
IAEA, dünya genelinde uzmanlara ve kurumlara nükleer tekniklerin kullanımı konusunda destek vererek kültürel mirasın doğal afetler, iklim değişikliği ve çevresel tehditlerden korunmasını sağlıyor. IAEA tarafından yürütülen çalışmalarla, radyasyon temelli teknolojiler ile kültürel miras eserlerinin korunması hedefleniyor. Fransa’daki Paris-Saclay Üniversitesi ve ARC-Nucleart ile Mısır Atom Enerjisi Kurumu gibi merkezlerde geliştirilen ileri teknolojiler sayesinde bu amaç gerçekleştiriliyor.
ARC-Nucleart Tesisinin Yönetim Başkanı Laurent Cortella, özellikle ahşap ve diğer organik malzemelerden yapılmış kültürel miras eserlerinin radyasyon teknikleriyle korunabileceğini belirtti. Gama ışınlarıyla yapılan dezenfeksiyon işlemlerinin biyolojik tehditlere karşı etkili olduğunu vurgulayan Cortella, radyoaktif kürlemeli reçinelerin kullanımının da eserlerin dayanıklılığını artırdığını gösterdi. Bunun en güzel örneklerinden biri, gama ışınlarıyla restore edilen 15. yüzyıla ait ahşap Aziz Barbara heykeli oldu.
IAEA’nın kültürel mirasın korunmasına yönelik olarak yürüttüğü ‘F22082’ kodlu Koordineli Araştırma Projesi, 20 ülkeden 21 kurumun katılımıyla gerçekleşiyor. Proje kapsamında bilgi paylaşımı, iş birlikleri ve yeni uygulamalar geliştirilerek kültürel mirasın korunması sağlanıyor. Son toplantı, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan bir arkeolojik alanı ve ENEA’nın gama ışınlama tesislerini ziyaret ederek Ekim 2024’te Roma’da gerçekleşti.

More Stories
Afyonkarahisar’da Otomobille Traktör Çarpıştı: Sürücü Yaralandı
“Şirketlerin AI Entegrasyonunu Öncelikli Olarak Değerlendirmesi Gerekiyor”
Yaz Aylarıyla Elektrik Bakım Çalışmaları Artıyor