NASA’nın gizem avı: Evrenin en renkli 3D haritası geliyor!

SPHEREx Uzaya Fırlatılıyor: Gökyüzü Dört Kez Tarayacak

SPHEREx, NASA tarafından 28 Şubat Cuma günü uzaya fırlatılacak ve önümüzdeki iki yıl boyunca gökyüzünü dört kez tarayacak. Görevin sonunda, gökyüzündeki her noktanın 102 farklı kızılötesi renk tonuyla kaydedilmiş olması planlanıyor.

NASA’nın Jet Propulsion Laboratory’den astrofizikçi ve SPHEREx proje bilimcisi Olivier Dore, gökyüzünde bulunan her şeyi detaylı bir şekilde inceleyeceklerini belirterek, “Her pikselin spektrumunu ölçeceğiz. Gezegenlerden yıldızlara, galaksilere ve kuyruklu yıldızlara kadar her türlü nesneyi analiz edeceğiz.” şeklinde konuştu.

SPHEREx’in üç ana hedefi bulunuyor. Bunlar arasında, Büyük Patlama’dan hemen sonra evrenin nasıl göründüğünü araştırmak, tüm galaksilerden yayılan ışığı haritalayarak evrendeki toplam ışık miktarını ölçmek ve Samanyolu’nda su gibi yaşam için önemli diğer elementlerin varlığını belirlemek yer alıyor. Bu hedeflere ulaşmak için SPHEREx, evrendeki ışığın spektrumlarını analiz edecek ve ışık kaynağının uzaklığı ile hareket yönü hakkında bilgi verecek.

450 MİLYON GALAKSİNİN HARİTASI OLUŞTURULACAK

SPHEREx’in sonunda oluşturacağı üç boyutlu (3D) harita, 450 milyon galaksinin göreceli konumlarını içerecek. Bu veriler, evrenin erken döneminde ortaya çıktığı düşünülen kozmik enflasyon teorilerini test etmek için kullanılacak.

Ayrıca, SPHEREx evrenin başlangıcından bu yana yayılan tüm ışığı hesaplamak amacıyla da kullanılacak. Bu veriler, ışığın kaynağını, ne zaman yayıldığını ve zamanla nasıl değiştiğini anlamaya yardımcı olacaktır.

Samanyolu’ndaki su buzu, karbondioksit ve karbonmonoksit gibi yaşam için önemli bileşenleri araştıran SPHEREx, potansiyel olarak yaşam barındırabilecek gezegenlerin oluşum koşullarını aydınlatmayı amaçlıyor. Bu elementlerin moleküler bulutlardaki varlığı, genç gezegenlere taşınma olasılığını artırıyor. SPHEREx’in elde ettiği veriler, daha derinlemesine analiz imkanı sunan James Webb Uzay Teleskobu (JWST) gibi gözlemevleriyle birleştirilerek bilim insanlarına daha kapsamlı bilgiler sağlayacak.

Related Posts

Efsane sosyal medya uygulaması tarih oldu

Amerikan teknoloji devlerinden Microsoft’a ait görüntülü ve sesli iletişim uygulaması Skype, bugün itibarıyla hizmetlerine son verdi.

Araştırma kanıtladı: İnsanlar gözleriyle gerçekten iletişim kurabiliyor

Yeni bir araştırma, insanların yalnızca göz hareketleriyle bile anlamlı bir iletişim kurabildiğini ortaya koydu. Kanada’daki McGill Üniversitesi’nden psikoloji profesörü Jelena Ristic ve ekibi tarafından yürütülen çalışmaya göre, gözlerin niyet taşıyıp taşımadığı, izleyen kişiler tarafından bilinçsizce algılanabiliyor.

Fatih’in okçuları kıyasıya mücadele etti

Fatih Belediyesi, ata sporlarından okçuluğu yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla okçuluk yarışması düzenledi. Fatih Belediyesi Spor Tesisleri’nde gerçekleşen Okçuluk Yarışması, genç sporcuların heyecan dolu mücadelesine sahne oldu.

AOC, yeni nesil oyuncu monitörünü duyurdu!

AOC, oyun odaklı yeni monitörü Q27G4Z modelini Çin pazarında satışa sundu. 27 inç boyutunda bir IPS ekranla gelen model, sunduğu yüksek yenileme hızı ve gelişmiş görüntü teknolojileriyle dikkat çekiyor. Yeni sürüm, geçen yıl tanıtılan versiyona …

Bilim insanları ”karadelik bombası” yaptılar

Fizikçiler, enerjinin bir karadelik tarafından yükseltildiği ve hapsedildiği bir teoriyi gerçeğe dönüştürdü.

iPhone 17 Air tasarımıyla öne çıkarken pil konusunda sınıfta kalabilir

Apple’ın önümüzdeki Eylül ayında tanıtması beklenen iPhone 17 serisine dair yeni detaylar ortaya çıktı. Serinin en dikkat çeken modeli olması beklenen “iPhone 17 Air”, ince tasarımıyla öne çıkarken batarya ömrü konusunda ise bazı soru …