Uzmanı uyardı: Nefes darlığı ve çarpıntı kalp kapaklarındaki sorunun belirtisi olabilir

Kalp Kapak Hastalıkları ve Önemleri

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selim İsbir, son yıllarda kalp kapak hastalıklarının artış gösterdiğini belirtti. Bu artışın en önemli nedeninin toplumun yaşlanması ve beklenen yaşam süresinin uzaması olduğunu vurgulayan İsbir, hastalığın belirtileri arasında nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğunun olduğunu söyledi. Ancak, bu belirtilerin yeterince dikkate alınmadığını ve tanınmadığını da ekledi.

Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi’nden Prof. Dr. Selim İsbir, kapak hastalıklarının görmezden gelinmemesi gerektiğini ifade ederek, hastalığın erken teşhis edilmemesi durumunda hem sağlık hem de ekonomik sorunlara neden olabileceğini vurguladı. Türkiye’de her yıl binlerce insanın bu hastalıklar nedeniyle tedavi görmek zorunda kaldığını belirtti.

Beklenen Yaşam Süresinin Uzaması ve Hastalık

Prof. Dr. Selim İsbir, yaşam süresinin uzamasıyla birlikte kalp kapak hastalıklarının daha da önem kazandığını söyledi. Özellikle 75 yaş ve üstü kişilerde bu hastalığın yaygınlığının arttığını belirten İsbir, hastalığın sosyal ve ekonomik hayata da olumsuz etkileri olduğunu dile getirdi. Mitral ve aort kapaklarının yaşa bağlı kireçlenmeye çok müsait olduğunu belirten İsbir, kalp kapak hastalıklarının prognoz açısından birçok kanser türünden daha ciddi olduğunu belirtti.

Erken Tanı ve Tedavi Önemli

Prof. Dr. Selim İsbir, hastalığın belirtileri arasında göğüs ağrısı, nefes alamama hissi, çarpıntı gibi durumların olduğunu ve bu durumların ciddiye alınması gerektiğini vurguladı. Nefes darlığı ve düzensiz kalp atımlarının belirtilere eklenmesi durumunda mutlaka hekime başvurulması gerektiğini ifade etti. Erken tanı konulması durumunda hastalığın tedavi edilebilir olduğunu belirten İsbir, tedavi yönteminin hastanın durumuna göre belirleneceğini söyledi.

İsbir, kasıktan kapak değişimi gibi yeni tedavi yöntemlerinin de başarılı sonuçlar verdiğini ifade ederek, hastaların ameliyat sonrası enfeksiyon ve kanama risklerine karşı dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

Related Posts

Erken tanı skolyozun tedavi sürecini kolaylaştırıyor

Medicana International İstanbul Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Ergün, erken tanı konulan skolyoz vakalarının yüzde 90’ının cerrahi müdahaleye gerek kalmadan kontrol altına alınabildiğini belirtti.

KKKA vakaları aşı konusunu yeniden gündeme getirdi

Yurt genelinde havaların ısınmasıyla birlikte kene ısırmasına bağlı Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) vakaları görülmeye başlandı.

Çilek, vişne ve kiraz… Bakın neye iyi geliyor!

Diyetisyen Fatma Gizem Bahadır, yaz mevsiminin gözde meyveleri çilek, vişne ve kirazın kalp sağlığına etkilerini anlattı. Bu kırmızı meyvelerin antioksidan içeriği sayesinde bağışıklığı güçlendirdiğini ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğunu vurguladı.

Uzmanlar uyarıyor: İyot fazlalığı da tiroit hastalıklarını tetikleyebilir

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Kılıçlı, iyotun, tiroit hormonlarının üretimi için hayati önem taşıdığına işaret ederek, iyot eksikliğinin sadece guatr gibi bez büyümelerine yol açmakla kalmayıp, hormon yetersizliklerine de neden olabileceğini belirtti.

Egzersiz, kanserin tekrarlamasını önlemede ‘ilaçlardan daha etkili’ olabilir

Yeni bir araştırma, egzersizin kanserin tekrarlamasını önlemede ‘ilaçlardan daha etkili’ olabileceğini gösterdi.

Geceleri aç uyanıyorsanız dikkat: Bu durum bir hastalık habercisi olabilir

Gece uykusundan açlık hissiyle uyanmak sadece psikolojik değil, gizli bir metabolik hastalığın habercisi olabilir. Uzmanlar, bu durumun gizli hipoglisemi ve insülin direnci gibi ciddi sağlık sorunlarına işaret edebileceğini dile getirdi.