Her 3 kadından 1’i hiç jinekolojik muayene yaptırmıyor! Bu belirtilere dikkat

Erken Tanı İle Rahim Ağzı Kanserine Dikkat!

Dünyada en sık görülen rahim ağzı kanseri, ilişki sırasında ağrı, renk ve kokudaki değişiklikler, pelvik bölgede sızı ve bacaklarda şişlik gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Erken evrede tanı konulması durumunda ise erken tedavi ile olumlu sonuçlar alınabilmektedir.

Rahim ağzı ve diğer kadın kanserlerinden korunmak için düzenli olarak doktor kontrolü yaptırmak önemli bir adımdır. Adet düzeninin kontrol edilmesi, adet dönemlerindeki değişimlerin gözlemlenmesi ve vajinal akıntıların uzman bir doktor ile paylaşılması da sağlık açısından büyük önem taşımaktadır.

Ülkemizde uygulanan rahim ağzı kanseri tarama programı sayesinde, lezyonların erken teşhisi mümkün olabilmekte ve tedavi süreci başlatılabilmektedir. Ancak bu süreç, kadınları psikolojik ve sosyal açıdan da olumsuz etkileyebilmekte ve bazen doktor kontrollerinin ertelenmesine neden olabilmektedir.

Rahim ağzı kanseri belirtileri hastalığın evresine göre değişiklik gösterebilmektedir. Erken evrede görülen belirtiler arasında vajinal akıntı, kötü koku, ara kanama ve ilişki sonrası kanama yer almaktadır. İlerleyen evrelerde ise karın alt bölgesinde ağrı, vajinal kanamada artış, işeme ve dışkılama alışkanlıklarında değişiklik gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir.

Rahim ağzı kanserinde erken teşhis çok önemlidir. Rutin kontroller sırasında alınan smear veya HPV testleri ile erken evrede teşhis edilebilen kanserler, genellikle cerrahi müdahale ile tedavi edilebilmektedir. Bu nedenle düzenli olarak doktor kontrolü yaptırmak ve olası belirtileri ihmal etmemek büyük önem taşımaktadır.

Related Posts

Erken tanı skolyozun tedavi sürecini kolaylaştırıyor

Medicana International İstanbul Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Ergün, erken tanı konulan skolyoz vakalarının yüzde 90’ının cerrahi müdahaleye gerek kalmadan kontrol altına alınabildiğini belirtti.

KKKA vakaları aşı konusunu yeniden gündeme getirdi

Yurt genelinde havaların ısınmasıyla birlikte kene ısırmasına bağlı Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) vakaları görülmeye başlandı.

Çilek, vişne ve kiraz… Bakın neye iyi geliyor!

Diyetisyen Fatma Gizem Bahadır, yaz mevsiminin gözde meyveleri çilek, vişne ve kirazın kalp sağlığına etkilerini anlattı. Bu kırmızı meyvelerin antioksidan içeriği sayesinde bağışıklığı güçlendirdiğini ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğunu vurguladı.

Uzmanlar uyarıyor: İyot fazlalığı da tiroit hastalıklarını tetikleyebilir

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Kılıçlı, iyotun, tiroit hormonlarının üretimi için hayati önem taşıdığına işaret ederek, iyot eksikliğinin sadece guatr gibi bez büyümelerine yol açmakla kalmayıp, hormon yetersizliklerine de neden olabileceğini belirtti.

Egzersiz, kanserin tekrarlamasını önlemede ‘ilaçlardan daha etkili’ olabilir

Yeni bir araştırma, egzersizin kanserin tekrarlamasını önlemede ‘ilaçlardan daha etkili’ olabileceğini gösterdi.

Geceleri aç uyanıyorsanız dikkat: Bu durum bir hastalık habercisi olabilir

Gece uykusundan açlık hissiyle uyanmak sadece psikolojik değil, gizli bir metabolik hastalığın habercisi olabilir. Uzmanlar, bu durumun gizli hipoglisemi ve insülin direnci gibi ciddi sağlık sorunlarına işaret edebileceğini dile getirdi.