Türkiye’de 497 kuş türü yaşıyor

Türkiye’de 497 Kuş Türü Yaşıyor

Dünyada kuş gözlemlerine dair en büyük veri tabanına sahip eBird üzerinde bugüne kadar dünyada toplam 10 bin 957 kuş türü kaydı oluşturulurken, Türkiye’de bu sayı 497 oldu. Türkiye’de en fazla kuş türüne sahip ilk üç il kaydı Hatay, Mersin ve İstanbul olarak belirlendi.

eBird veri tabanına göre dünya genelinde 1 milyon 70 bin civarında kuş gözlemcisi tarafından 103 milyonu aşkın gözlem faaliyeti gerçekleştirildi ve 1 milyarın üzerinde kuş gözlem kaydı oluşturuldu. Dünya çapında yüzlerce ortağı, binlerce gönüllüsü ve yüz binlerce kullanıcısı ile küresel bir topluluk haline gelen eBird’e Türkiye’den 2024 yılı sonunda toplam 497 türe ait 156 bini aşkın gözlem kaydı yapıldı.

2024 yılında Türkiye’nin kuş türleri listesine iki yeni tür eklendi. Bunlardan ilki 27 Nisan 2024 tarihinde İstanbul Harem Otogarı’nda yapılan gözlemle kara sümsük (Sula leucogaster) olarak kaydedildi. Diğer yeni tür ise 5 Temmuz 2024 günü Gaziantep’e bağlı İslahiye’deki Tilmen Höyük’te görüntülenen yeşil sırtlı balıkçıl (Butorides striata) oldu.

Türkiye’de en çok türe sahip iller sıralamasında ise ilk sırada 385 tür ile Hatay, onu sırasıyla 380 türle Mersin, 366 türle İstanbul, 363 türle Adana, 359 türle Samsun, 354 türle Antalya, 342’şer türle Ankara ve Bursa, 339’ar türle Muğla ve Rize bulunuyor.

Komşular rahatsız olacak derken, opera yarışmasında birinci oldu; Güneş Uluçay Türkiye’de opera sanatçısı olmayı anlattı

Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | İstanbul için beklenen kar Trakya’dan geliyor

TIKLAYIN | 20 kilo altını çalarak kayıplara karıştılar

TIKLAYIN | Suriye’de “nasıl bir yönetim” tartışmaları sürüyor; otobüsler ikiye bölündü, kadınlara başörtüsü telkini, içkili mekânlara uyarı

TIKLAYIN | Savcı adayı Mithat Can Yalman, otel odasında ölü bulundu

TIKLAYIN | Masterchef’te ikinci finalist belli oldu

TIKLAYIN | Bir alkol grubuna daha zam geldi

Related Posts

Özel mağduriyet yerine rantçıları ve bantçıları dinliyor

AK Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, İzmirliler’in günlerdir en temel belediyecilik hizmeti temizlik ve ulaşımdan mahrum bırakılarak cezalandırıldığını CHP Genel Başkanı’nın buna seyirci kaldığını söyledi. İnan, “Sayın Özgür Özel, İzmir’in mağduriyetini dinlemek yerine rantçıları, bantçıları, Cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluk soruşturmasının muhataplarını savunuyor” dedi.

MİT Başkanı İbrahim Kalın Hamas’la görüştü

MİT Başkanı İbrahim Kalın, Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Halil Hayye ile telefon görüşmesi gerçekleştirildi.

5. dalga operasyonda gözaltına alınmıştı: Avcılar’da yurttaşlar gözaltındaki başkanları için yürüdü

CHP’li belediyelere yönelik son operasyonda gözaltına alınan başkanlardan olan Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara’ya destek için akşam saatlerinde yürüyüş düzenlendi.

Araştırma merkezinin bahçesinde çıkan yangın büyüdü

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) Müdürlüğü bahçesinde çıkan ve yandaki binanın çatısına sıçrayan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Temsilcisi Cumartesi Anneleri eyleminde

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, İstanbul’da Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’ndaki 1053. hafta buluşmasına katılarak kayıplar için adalet arayan ailelere destek verdi.

Merz-Trump Zirvesi: Transatlantik İlişkilerde Yeni Dönem mi Başlıyor?

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, göreve gelişinden kısa süre sonra ABD Başkanı Donald Trump ile ilk yüz yüze görüşmesini Perşembe günü Beyaz Saray’da gerçekleştirecek. Gündemde Ukrayna savaşı, Rusya yaptırımları, NATO’nun geleceği ve transatlantik ticaret ilişkileri var.