İngiliz Kraliyet Ailesi’nde yıllardır devam eden Epstein skandalı, nihayetinde en ağır sonuçları doğurdu. Kral Charles, kardeşi Prens Andrew’un tüm kraliyet unvanlarını geri alarak resmen onu aileden çıkardı. Epstein skandalıyla ilişkilendirilen Andrew artık yalnızca ‘Andrew Mountbatten Windsor’ adıyla anılacak.
Kral Charles, kardeşi Andrew’un ‘Prens, York Dükü, Inverness Kontu, Killyleagh Baronu’ unvanlarını ve ‘Majesteleri’ (His Royal Highness) hitabını da kaldırma sürecini resmen başlattı. Bu kararın, Charles’ın oğlu Galler Prensi William‘ın desteğiyle alındığı ve Andrew’un sürece itiraz etmediği belirtiliyor.
BAŞINDAN GEÇEN OLAYLAR
Guardian’da yer alan habere göre, kararın temelinde, Andrew’un milyarder pedofil Jeffrey Epstein ile olan ilişkisi ve Epstein’ın mağdurlarından biri olan Virginia Giuffre’nin cinsel saldırı iddiaları yer alıyor. Giuffre, intihar etmeden önce yayımlanan anı kitabında Andrew’un “benimle seks yapma hakkını doğal gördüğünü” yazmıştı.
Andrew, Giuffre’nin 17 yaşındayken onunla birlikte olduğunu reddetti ancak 12 milyon sterlinlik bir tazminat ödeyerek sivil davayı suç kabul etmeden kapattı.
Giuffre’nin ailesi, “Virginia zaferini ilan etti; gerçeği ve olağanüstü cesaretiyle bir Britanya prensini diz çöktürdü” mesajını verdi.

ÇIKARILIYOR
Saray açıklamasına göre, Andrew’un Kraliyet Locası’ndaki kira sözleşmesinin sonlandırıldığı, yasal korumasının sona erdiği ve Sandringham’daki özel konuta taşınacağı belirtildi. Yeni konutun Kral tarafından finanse edileceği ifade edildi.
Andrew’un eski eşi Sarah Ferguson da Kraliyet Locası’ndan ayrılacak.
Saray, “Majesteleri, tüm istismar mağdurlarına ve hayatta kalanlara en derin düşüncelerini ve sempatisini sunmaktadır” dedi.
UNVANLAR GERİ ALINIYOR
İngiliz medyasına göre, eski Prens’in Order of the Garter ve Kraliyet Viktorya Nişanı Şövalyesi unvanları da iptal edildi.
Andrew, 2022’de HRH unvanını kullanmayı bıraktı, ancak bu statü şimdi resmen kaldırılıyor.
Kızları Prenses Beatrice ve Prenses Eugenie, 1917 tarihli mektupta belirtildiği gibi unvanlarını koruyacaklar.

MECLİS BASKISI
Kraliyet ailesi, 17 Ekim’de Andrew’un unvanlarını ‘gönüllü olarak bırakacağını’ duyurmuştu; ancak milletvekilleri resmi olarak iptal edilmesini talep ettiler.
Kamu Hesapları Komitesi, Andrew’un Kraliyet Locası’ndaki 30 odalı konutunda neden ‘sembole kira bedeli’ ödediğine dair hükümetten açıklama istedi.
Kral Charles, unvanları kraliyet kararnamesiyle kaldırdı ve parlamentoyu bu konuyla ilgilenmekten kaçındı.
TEPKİLER
Giuffre’nin kardeşi Sky Roberts, Kral’a ’emsal oluşturduğu’ için teşekkür etti ancak Andrew’un ‘cezalandırılması gerektiğini’ söyledi.
İngiltere Muhafazakâr Parti lideri Kemi Badenoch, Kral’ın kararını “zor ama doğru” olarak nitelendirdi. Kültür Bakanı Lisa Nandy ise bu adımı “cesur, önemli ve cinsel istismar mağdurlarına güçlü bir mesaj” olarak değerlendirdi.
ABD’li Demokrat Kongre üyesi Suhas Subramanyam, Andrew’un Epstein ve Ghislaine Maxwell ile ilişkisi hakkında Kongre’de ifade vermesi gerektiğini belirterek:
“Andrew’un Epstein’ın suçlarına dair bilgileri olduğu açık. Sadece unvanlarını geri almakla yetinmemeli; kurbanların adaleti için bildiklerini açıklamalıdır.”