570 yıl önceki ilk silahlanma yarışı ortaya çıktı

Kambriyen Dönemine Ait Fosil Kabuklarında Yırtıcı-Av Silahlanma Yarışı

Bu fosil kabuklar, Kambriyen Patlaması olarak bilinen döneme ait. Bu dönem, Dünya’da yaşam çeşitliliğinin hızla arttığı ve ekosistemlerin oluşmaya başladığı bir zaman dilimini ifade ediyor. Araştırmacılar, av ve yırtıcı arasındaki bu “silahlanma yarışı”nın, bu çeşitliliğin oluşmasında önemli bir rol oynadığını düşünüyor.

Gizemli Delikler İçeren Kabuklar

Fosillerin incelenmesi, yırtıcıların bu kabuklara delikler açarak avlarını hedef aldığını gösteriyor. Amerikan Doğa Tarihi Müzesi’nden paleontolog Russell Bicknell, “Bu kritik evrimsel kayıt, yırtıcıların erken hayvan ekosistemlerinin gelişiminde oynadığı kilit rolü ilk kez net bir şekilde ortaya koyuyor” dedi.

Araştırmada incelenen kabuklar, Lapworthella fasciculata adı verilen bir türün fosilleri. Kabukların üzerindeki deliklerin konumu ve düzeni, bu deliklerin yırtıcılar tarafından kasıtlı olarak oluşturulduğunu ortaya koyuyor. Yırtıcıların saldırıları karşısında L. fasciculata’nın kabuklarının kalınlaştığı ve delik sayısının azaldığı görüldü. Ancak yırtıcılar da “silahlarını” güçlendirerek tekrar kabukları delmeyi başardı.

İlk Silahlanma Yarışı

Bu süreç, yırtıcıların avlarını avlamak için geliştirdiği yöntemlerle, avların kendilerini savunmak için geliştirdiği özellikler arasında bir denge olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar, bu döngünün bilinen en eski evrimsel silahlanma yarışı örneği olduğunu belirtiyor.

Araştırma, bu tür güçlü seçilim baskılarının türlerin fiziksel özelliklerini hızlıca değiştirebileceğini ve hatta yeni türlerin oluşumuna yol açabileceğini ortaya koyuyor. “Bu, Kambriyen Patlaması sırasında fenotipik değişimlerin ne kadar hızlı meydana geldiğini gösteriyor,” diyen Bicknell, bu tür bir evrimin çevresel faktörlerle birleştiğinde türleşmeyi hızlandırabileceğine dikkat çekiyor.

 

Related Posts

SpaceX’in Starship roketi deneme uçuşu öncesinde patladı

SpaceX şirketine ait Starship roketi, ABD’nin Texas eyaletindeki deneme uçuşu öncesinde arızalanarak patladı.

Spotify kurucusundan savunma teknolojilerine dev yatırım

Avrupa’nın askeri bağımsızlık hedefi, teknoloji devlerinin de ilgisini çekiyor. Spotify’ın kurucusu ve Prima Materia yatırım şirketinin başındaki Daniel Ek, Almanya merkezli savunma teknolojileri girişimi Helsing’e liderlik ettiği 645 milyon dolarlık …

Gazlı ocaklardaki kanser tehlikesi

Yayınlanan yeni bir araştırma, gazlı ocaklar tarafından salınan benzen gazının kanser riskini arttıracak ölçüde olduğunu ortaya koydu. Üstelik bu risk çocuklarda daha yüksek.

ChatGPT’nin en insansı yeteneği artık ücretsiz kullanılabilecek

OpenAI, yapay zekâ sohbet deneyimini daha da kişiselleştirmek için önemli bir adım attı. Şirket, ChatGPT’nin kullanıcılarla yaptığı konuşmaları hatırlayabilmesini sağlayan ve şimdiye dek sadece ücretli abonelere sunulan özelliği, artık ücretsiz kullanıcıların da erişimine açtı.

Meta’nın altyapısı Türkiye’ye geliyor

Meta’nın Genç Hesaplar altyapısı Türkiye’ye de geliyor. Instagram için kullanıma sunulan kısıtlama Facebook ve Messenger için de geliyor.

Claude Ai’nin yeni özelliği ses getirdi

Yapay zeka şirketi Anthropic, sohbet robotu Claude için geliştirdiği sesli modu mobil uygulamalarda beta sürüm olarak kullanıma sundu. Şirketin 27 Mayıs 2025 tarihli resmi açıklamasına göre bu özellik, kullanıcıların Claude ile yazmak yerine doğrudan …