15 milyon yıllık hayvanın en son yediği şey dikkat çekti

Balık Fosillerinde Bulunan Böcek Larvaları ve Yumuşakçalar Hakkında Yapılan Yeni Keşif

Journal of Vertebrate Paleontology dergisinde yayımlanan bir çalışma, balık fosillerinde yapılan önemli bir keşfi duyurdu. Araştırmacılar, bazı balık fosillerinin karın boşluklarında böcek larvaları, iki böcek kanadı ve bir çift kabuklu yumuşakça gibi ilginç kalıntılara rastladı.

Araştırmanın başyazarı olan paleontolog Matthew McCurry, Avustralya Müzesi ve Yeni Güney Galler Üniversitesi’nden, keşfin 11 ila 15 milyon yıl öncesine ait Osmeriformes grubunun evrimsel geçmişine ışık tuttuğunu belirtti. Ayrıca, Avustralya’nın eski ekosistemleri hakkında da önemli bilgiler sunan bu keşfin büyük bir değeri olduğunu vurguladı.

Goetit adı verilen demir açısından zengin bir mineralin içinde korunan fosiller, yüksek güçlü mikroskoplarla incelendi. Yapılan analizler, balıkların kemik yapıları, yüzgeçleri, pigment hücreleri ve mide içeriklerinin detaylı bir şekilde korunduğunu gösterdi.

Araştırmacıların bir araya getirdiği ve aynı türden olan birden fazla örneğin incelendiği fosiller, balıkların fiziksel görünümünü yeniden oluşturmalarını sağladı. Bu sayede, araştırmacılar türün nasıl göründüğüne dair net bir tablo elde edebildiler.

Keşfedilen balıkların mide içerikleri, antik türün beslenme alışkanlıklarına ışık tuttu. McCurry, balıkların çeşitli omurgasızlarla beslendiğini, fakat en yaygın avlarının küçük hayalet sivrisinek larvaları olduğunu belirtti.

Araştırmanın eş yazarı Michael Frese, pigment hücrelerinin yardımıyla balığın renk desenlerinin belirlenebilmesinin de önemli bir bulgu olduğunu açıkladı. Frese, balığın renk dağılımının sırt kısmında koyu renkli, karın kısmında açık tonlu ve vücudun yanlarında iki yatay şerit şeklinde olduğunu aktardı.

Bu fosiller, Yeni Güney Galler’in Orta Yaylaları’nda ılıman bir yağmur ormanı ekosistemine sahip olduğunu ve bölgede oldukça zengin bir canlı çeşitliliğinin bulunduğunu gösteriyor. Dolayısıyla, bu keşif sadece geçmişteki yaşamı değil, aynı zamanda bölgenin eski ekolojisini de aydınlatma potansiyeline sahip.

Related Posts

WhatsApp’ta fotoğraf dolandırıcılığı: Tüm verileri ele geçiriyorlar

İki milyardan fazla aktif kullanıcısı olan WhatsApp’ta yeni bir dolandırıcılık yöntemi ortaya çıktı. Siber suçlular, bu yeni yöntemle zararsız görünen fotoğraflar göndererek tüm bilgilerinizi ele geçiriyor…

Karşıyaka’da Ferdi krizini Ergüllü çözdü

TFF 3’üncü Lig’de üst üste ikinci kez Play-Off’tan 2’nci Lig hedefine ulaşamayan Karşıyaka’da takımın altyapı patentli yıldızı Ferdi Burgaz’ın serbest kalmasını Başkan İlker Ergüllü önledi.

Google’dan çocuklar için yapay zekâ açılımı

ABD merkezli teknoloji devi Google, yapay zekâ sohbet robotu Gemini’yi 13 yaş altı çocukların da kullanımına sundu. Bu karar yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’nde geçerli ve çocukların Gemini’ye erişimi sadece ebeveyn kontrolüyle mümkün olacak …

Microsoft’tan Çin yapay zekası DeepSeek’e yasak

Microsoft, Çin merkezli yapay zeka uygulaması DeepSeek’i çalışanlarına yasakladı.

Bilek güreşinde İspir’in başarısı

Erzurum’un İspir İlçesinde eğitim hizmeti veren Ziya Paşa Ortaokulu Ardahan’da yapılan Okullar Arası Bilek Güreşi Şampiyonası’ndan zaferle çıktı.

Kulaklık takmayı sevmeyenler dikkat! Koltuğa ses sistemi ekleyen cihaz

Ofis ve oyuncu koltuklarıyla uyumlu olan Clio duyuruldu. Kulaklık takmayı sevmeyenlere odaklanan bu cihaz THX Spatial Audio’yu desteklediği gibi 14 saate kadar pil ömrü sunuyor.